Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/jag-mots-av-hat-och-diskriminering-for-att-jag-bar-sloja/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Jag möts av hat och diskriminering för att jag bär slöja”

Muslimsk kvinna med hijab. Foto: Robban Andersson

Jag möts ständigt av hat och diskriminering för att jag bär slöja. Det är dags att slöjan blir accepterad och att kvinnor som bär den av fri vilja möts med respekt, skriver läsaren Aya Fawaz.

Rätta artikel

När jag går på gatan, som vilken annan tjej som helst, känner jag hur blickar fyllda av oförståelse riktas mot mig. Jag försöker undvika deras ögon samtidigt som jag passerar med ett högt huvud för att inte visa mig sårbar.

Men jag kommer inte undan det hat som är ute efter att bräcka mig. Fördomsfulla kommentarer kastas efter mig, men jag försöker framstå som obrydd.

Jag är som vilken annan tjej som helst. Ska det faktum att jag bär hijab av eget val förändra den synen? 

Gång på gång får jag och många andra slöjbärande muslimer höra hur kvinnoförtryckande slöjan är. Men vem har egentligen gett folk rätt att tala om för människor hur de bör klä sig?

Jag kommer aldrig kunna förstå hur människor kan vara så orubbliga i sina åsikter att de låter sina egna tankar förblinda vad deras ögon och öron bevittnar. Att jag har valt att bära slöja är ett eget val jag har gjort och gång på gång får jag höra att detta är kvinnoförtryck.

Hur många gånger jag än säger att detta är mitt eget val är det som att prata med en vägg. Låter det verkligen så konstigt att få höra att vi frivilligt väljer att bära slöja av ren dedikation till vår tro, eller väljer folk bara att titta bort när vi genuint förklarar sanningen för dem? 

Slöjan framställs som något negativt, som ett kvinnoförtryckande plagg, som ett påtvingat val. Slöjbärande kvinnor får utstå hatfulla blickar på gatorna, ibland fysiskt våld, kritik på sociala medier och diskriminering på jobbet.

Orsaken är mediernas bild av slöjan. Folk är duktiga på att smutskasta medier när de visar något man inte anser vara hela sanningen, men så fort det handlar om en negativ porträttering av slöjan vänds ens syn på mediers trovärdighet helt och hållet. Är det en fråga om hyckleri eller okunskap? 

Jag har stött på människor som begärt av mig att ta av min slöja för att den ”förtrycker” mig. När jag svarat att det jag har på huvudet är ett frivilligt val blir jag kallad för lögnare.

När någon berättar att de inte bär slöja på grund av att de valt att inte göra det blir de inte kallade för lögnare utan blir prisade för det valet. Människor hör det de vill höra. De vill höra att min omgivning aktivt förtrycker mig som kvinna så de inte behöver tänka på sina egna handlingar. Är det en fråga om hyckleri eller okunskap? 

Det är inte människors ensak att tala om för mig hur jag bör klä mig. Det är inte folks rätt att bestämma vad som är kvinnoförtryckande eller inte.

Slöjan har jag och många andra valt för vår tro. Vi tog ett beslut som vi hoppas att folk kan respektera.