Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 09:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/jag-skaffade-personnummer-pa-plats/

DN Åsikt

DN Åsikt. Jag skaffade personnummer på plats

NIE-numret är det första man ska skaffa sig i Spanien vad man än vill göra – precis som personnumret i Sverige.

Rätta artikel

Hela processen att helt komma in i spanska systemet kan ta lite tid, men om man börjar med personnumret så uppger man sin fasta adress och lämnar kopia på passet till Comisaria de Policia och får efter en vecka ett dokument med NIE-numret. (Numero de Identificacion de Estranjero = personnummer för utlänning).

Jag är pensionär, bodde i en bergsby i Andalusien och ville skriva mig där och fortsatte enligt följande: För att bli ännu mera spansk skall man ha ”Tarjeta de Residencia”. För att få det kortet gick jag först till den lokala borgmästarens sekreterare och fick ett intyg på att jag var boende i byn (Certificacion de Inscripcion Padronal). Sedan gick jag med det till Comisaria de Policia igen. Lämnade det och mitt NIE-nummer. Då fick man en förhandsifylld bankinbetalningsblankett och gick med den till ett godkänt bankkontor (BBVA till exempel).

Där fick jag en stämpel efter att ha betalt 6,71€ och gick då tillbaka till polisen med det. Hos polisen fick jag sedan lämna fingeravtryck och fick ett (stämplat) kvitto. Sedan var det bara att vänta 5-6 veckor och då låg det inplastade ID-kortet hos polisen!

Som pensionär skaffade jag sedan Socialförsäkringskortet, La seguridad social, som innebar att jag hade helt fri läkarvård och fria mediciner.

Jag bodde i Spanien mellan 2003-2009.