Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-04 19:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/jag-skams-over-sverige-du-kallaste-av-lander/

Insändare

Insändare. Jag skäms över Sverige – du kallaste av länder

Polis vid gränskontrollen vid Hyllie tågstation i Malmö 2017. Foto: Johan Nilsson/TT
Polis vid gränskontrollen vid Hyllie tågstation i Malmö 2017. Foto: Johan Nilsson/TT

Samtidigt som många är rädda för att Sverigedemokraterna ska ta över makten har deras politik redan blivit verklighet. Fascismen har redan tagit ett grepp om vårt samhällsmedvetande med ”svenska värderingar” som människoförakt, islamofobi och rasism.

Sverige, å vackra, lilla, stackars Sverige, du kallaste av länder – trots denna sommars värmerekord.

Du har utvisat familjer som min familj liksom många andra har tagit emot med öppna armar. Ensamkommande barn från krigsdrabbade länder som du under felaktiga grunder har skrivit upp i ålder och skickat härifrån. De får inte plats här, säger du.

Du vill utvisa min bästa vän som aldrig vill göra någon illa, som har hjälpt så många här med allt från renoveringar till lagning av bilar. Han får inte plats här, säger du.

Svenska ambassaden i Nairobi stoppade en vän från att hälsa på mig i två veckor. Hon, som aldrig fått visumavslag förut, har rest världen runt utan problem. Du tror att hon tänker stanna här, trots att hon har fast jobb som advokat i Nairobi och inte vill flytta någonstans. Hon får inte plats här, säger du.

Men jag får plats. Jag som inte gjort mycket annat än att kosta samhället pengar från dagen jag föddes: föräldraledighet, barnbidrag, skola, vård, omsorg och universitetsstudier. Jag kan lägga mig platt på rygg och bli omhändertagen med sjukpenning. Du kan ge mig långa terapier för mina depressioner och nya organ om de gamla skulle svikta. Jag har knappt behövt jobba för det. Lat, bortskämd, självupptagen och med en självklar plats i dina trygga armar.

På väg hem från Danmark blev vi stoppade i tullen efter bron. Tulltjänstemannen frågade om vi var svenskar. Ett jakande svar gav oss rätten att rulla vidare utan några genomsökningar eller passkontroller. Blond, blåögd och svensk. Mer värd än andra människor, enligt dig.

Sverige, jag skäms över dig och du får mig att skämmas för mig själv. Jag som har blivit mottagen med öppna armar och kärlek vart jag än har rest kan inte få besök från de människor jag vill. Jag får inte visa upp var jag kommer ifrån eller låta min omgivning ta del av de kulturella utbyten som jag närs av.

Du håller ett fast grepp om mig genom dina mutor och trygghet. Du säger åt mig att världen är farlig och att svenska värderingar kan rädda mig. Du ger mig allt vad jag behöver och mycket mer än så. Men jag tänker inte låta mig luras längre. Jag tänker inte låta mig förminskas som människa i takt med att du förminskar dig själv. Jag kan inte längre tala väl om dig i andra länder. För sanningen är att du är en kall plats med rädda människor som gömmer sig från världen.

Till dig bör ingen som vill omges av kärlek och öppna hjärtan åka.