Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Jag vill inte att mina pengar ska placeras i fossila bränslen

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

I dag finns inget pensionssparande som inte investerar i fossila bränslen i ITP-1 valet. För oss som måste välja är det som att framtidspara i det framtidslösa.

För ett par månader sedan kom ett brev från Collectum. Efter att en känsla av det vi 90-talister gärna kallar vuxenpoäng sköljt över mig så insåg jag att denna förmån att pensionsspara också kom med ett enormt ansvar. Var ska jag placera mina pengar, i vad vill jag investera för framtiden? Jag märkte när jag loggade in på Collectums hemsida att det inte fanns ett eko-val, ingen knapp som var grönare än andra för att visa att man tagit hänsyn till den värld vi lever i. Jag behövde gå vidare för att få information om vart mina pengar skulle placeras rent konkret.

Alla försäkringsbolagen bedyrade på sina hemsidor att man inte investerar i barnarbete, vapen och tobak. Tryggt, men jag likt många andra som väljer att inte inta rollen som faktaresistenta inför forskning kring den globala uppvärmningen är ju en aning oroliga för att vi inte kommer att ha någon vidare framtid alls om vi fortsätter investera i fossila bränslen.

Jag tog mig därför tid att ringa runt till de fyra alternativen jag hade erbjudits: AMF, Alecta, Skandia och Folksam. Alla fyra har orden hållbart och ansvar på sin hemsida. Vi investerar inte i vapen eller tobak sa alla i kör. Men när jag frågade om fossila bränslen bad alla om att få återkomma. Enbart en ringde tillbaka som utlovat, en mejlade. Ingen av dem gav mig dock några raka svar utan hänvisade åter till policyn om vapen, tobak och barnarbete.

Jag räknade snabbt för mig själv: jobbar jag tills jag är 67 så går jag i pension om 41 år, år 2057. Lever jag sedan tills jag blir 80 år, som enligt SCB är medellivslängd för kvinnor födda på 90-talet, så har jag alltså 13 år som jag ska leva på pensionen. Nu vet vi ju inte vare hur gammal jag blir eller när jag går i pension.

Det jag dock med säkerhet vet är att 195 länder genom sina företrädare kom överens om klimatavtalet i Paris. I Oslo i Norge och i Tyskland förbjuds bensindrivna bilar med start 2025 och 2030, Kina ställer om från kol till förnyelsebar energi, EU beslutar om att alla medlemsländers direktiv för pensionsplaceringar också ska se till klimatrisk och risken för så kallade stranded assets. Trossamfund, stora banker, städer och bolag över hela världen divesterar från fossila bränslen.

Jag vet att fossila bränslen kan gå två alternativa öden till mötes: 1. Antingen fortsätter vi att utvinna och bränna de fossila resurser vi har och hela vår värld med det. 2. Eller så följer vi den inslagna vägen med ökande global reglering av fossila bränslen, sjunkande priser på förnybar energi och en tilltagande ovilja bland företag och konsumenter att förknippas med fossila bränslen. Tillgångar i fossila bränslen blir gradvis mindre värda och så småningom värdelösa.

Jag insåg att valet jag skulle göra inte var ett riktigt val. Jag tvingades, vare sig jag ville eller inte, att framtidsspara i det framtidslösa.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.