Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 02:18 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/jagarna-sjalva-ar-storsta-faran-for-jakthundar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Jägarna själva är största faran för jakthundar”

Statistiken varierar år från år, men det framgår mer än tydligt att vargen och övriga rovdjur dödar mycket få jakthundar när man ser totalbilden, skriver Thomas Alm.
Statistiken varierar år från år, men det framgår mer än tydligt att vargen och övriga rovdjur dödar mycket få jakthundar när man ser totalbilden, skriver Thomas Alm. Foto: Hasse Holmberg

Statistiken varierar men det är tydligt att rovdjur skadar eller dödar mycket få jakthundar om man ser till totalbilden. Det är jägarna själva som utgör största faran för jakthundar, skriver läsaren Thomas Alm.

Statistiken varierar år från år, men det står mer än tydligt att vargen och övriga rovdjur skadar eller dödar mycket få jakthundar om man vågar se totalbilden. De flesta dödas eller skadas av andra orsaker, som trafik, annat vilt och av jägarna själva. 

Vilka som utsätter hundarna för dessa risker är uppenbart.

Enligt försäkringsbolaget Agrias statistik dödades/skadades 5.968 hundar åren 2007 till 2017 i trafiken. Även om det är viktigt att veta att deras statistik över trafikskador visar alla raser i alla delar av landet, så måste man inse att det främst är jakthundar som springer fritt och utsätts för risker i trafiken.

155 hundar sköts av jägarna själva, 431 drunknade. Tågtrafiken dödade/skadade 439 hundar, 214 hundar togs av rovdjur och dödades eller skadades (varg 162, björn 26, lo 26) och 1044 togs av vildsvin.

Under rubriken skadad/dödad av vilt/vilda djur redovisas för perioden siffran 705. Exakt vilket djur som orsakat hundens skada framgår inte. Det kan handla om älgar och hjortdjur, men även rävar och vildsvin. Därtill försvann 178 hundar under jakt.

Observera att Agria försäkrar cirka 40 procent av landets hundar/jakthundar.

Statistiken varierar år från år, men det framgår mer än tydligt att vargen och övriga rovdjur dödar mycket få jakthundar när man ser totalbilden.

Fakta är tydliga, det finns ingen logik i att peka ut rovdjuren som den största faran mot jakthundarna, all bevisning pekar på att de som representerar den största faran för sina ”älskade” jakthundar är ”husse” själv.

En seriös individ släpper inte ut sin ”älskade familjemedlem” i trafiken, bland vildsvin eller i ett vargrevir. 

Gör man så tar man en fullt medveten risk. Ingen skulle acceptera beteendet om det handlade om en annan ”älskad familjemedlem”, nämligen familjens barn. 

Orden ”älskad familjemedlem” om jakthunden är falsk retorik.

Hade hunden trafikdödats, dödats eller skadats av älg, vildsvin eller drunknat hade jägarna, deras förbund och tidskrifter inte bemödat sig att skriva ett ord om saken. Men när varg dödar en hund startar propagandamaskinen direkt och det blir krisrubriker även i ”seriösa” medier.

Många köper tyvärr jägarnas propaganda och syn på lösspringande hundar i naturen som någonting bra, vilket det i princip aldrig är. Hur många får och lamm som dödats av lösspringande tam- och jakthundar finns det ingen statistik över. Hur mycket övrigt vilt i naturen som stressas, skadas och dödas vet ingen heller med exakthet.

Sveriges jägare vårdar inte främst det vilda och sina jakthundar, de vårdar primärt sin ”hobby”. 

DN Åsikt 9 oktober 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.