Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 10:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/jakt-pa-pengar-bakom-kriminaliteten-i-fororten/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Jakt på pengar bakom kriminaliteten i förorten”

Förorten Tensta är ett av flera områden i norra Stockholm med stora sociala problem. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Jakt på pengar ligger bakom kriminaliteten i förorten. Att skapa en större ekonomisk jämlikhet är den viktigaste uppgiften för att få bukt med allt grövre brottslighet, skriver Daniel Vencu, S-ordförande i Stockholmsstadsdelen Kista.

Den utveckling vi ser i storstädernas förorter är avskyvärd. Barn blir vittnen till avrättningar. Föräldrar går runt med en klump i magen när deras barn är ute i bostadsområden som inte längre är trygga. Tonåringar behöver kolla över axeln när de är på väg hem. Men när fokus i debatten riktas mot dem som begår brott blir politiken kortsiktig.

När jag växte upp i en Stockholmsförort hade jag en vän. Vi gick i samma skola och var lika gamla. När vi var mindre brukade vi leka på gården tills våra mammor skrek ”nu är det mat” – min mamma på spanska och hans mamma på arabiska.

En dag när vi möttes i skolan var det något som bekymrade honom. Det visade sig att hans pappa hade lämnat dem. Han var 8 år när det hände. 

Vi blev äldre och jag började på en annan skola, medan han stannade kvar. Vi tappade kontakten, men sågs med jämna mellanrum i centrum.

När vi blev tonåringar sågs vi på ungdomsgården. Jag hade mitt gäng han hade sitt. En dag fick jag höra att hans mamma hade blivit sjuk. Hon kunde inte jobba längre.  Jag var 16 då. När jag var 17 började ungdomsgårdar stänga i området och jag träffade mest nya vänner från gymnasiet.

En dag när jag såg jag honom i centrum stod han själv och såg ut att vänta på någon. Han berättade att hans mamma blivit sämre och att han måste ta hand om sin lillasyster eftersom det började bli ekonomiskt knapert i familjen.

Han hade blivit avstängd från gymnasiet efter ett bråk med en annan elev. Jag frågade om de inte kan få ekonomiskt bistånd från kommunen, men han blev upprörd: ”Ser jag ut som ett soc-barn, eller?”

Jag försökte motivera honom att gå tillbaka till skolan, men svaret blev: ”Sanning, bror, jag behöver inte skola, jag behöver pengar.”

Skolan hade valt att stänga av honom i stället för att stötta och se vad problemet var. Fritidspedagogerna som vi brukade prata med blev allt färre.

Till en början hade vi lika förutsättningar, men sedan blev livet ett helvete för honom. Han började umgås med folk som jag visste var kriminella.

Åren gick och jag tog studenten, det gjorde inte han. Jag började på högskolan, det gjorde inte han. I dag har jag en universitetsexamen och ett jobb. Han sitter i fängelse.

Det ekonomiska system som präglat Sverige sedan 1990-talet där välfärden bortprioriteras och monteras ner skapar samhällen som slits itu. Ungdomar med problem lämnas utan stöd. Polisen skrämmer inte dem. Det som motiverar många är pengar, samma sak som motiverar många av oss att gå till jobbet varje dag.

En överväldigande majoritet av invånarna i förorten går också till jobbet varje dag. Men för många räcker inte jobbet till för att leva ett drägligt liv när hyrorna höjs och allting blir dyrare.

När hemmet inte längre är en trygg plats för barn behöver samhällets olika instanser som skola, ungdomsgårdar och polisen finnas där. 

Ingenting ursäktar att en människa tar en människas liv. Oavsett hur illa livet varit finns det ingenting som kan rättfärdiga ett sådant avskyvärt brott.

Vi inte kan prata om långsiktiga lösningar när värnskatten avskaffas, marknadsmässiga hyror blir vanligare, arbetsmarknaden blir allt mer osäker och privatiseringar av välfärden fortsätter. Sådan politik skapar segregation och ett trasigt samhälle där många unga ser kriminalitet som enda vägen till ekonomisk frihet.

Att skapa en större ekonomisk jämlikhet är den viktigaste uppgiften vi har framför oss.

Läs DN-intervju med statsminister Stefan Löfven: De rikas knarkande göder gängkriminaliteten