Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Jakten på lodjur är djurplågeri

Viltvård är ingen naturlig del av ekologisk balans. Själva ordet är missvisande eftersom det innebär dödande. Det finns ingenting etiskt i att döda djurungar och absolut inte en rödlistad arti som lodjur.

Jägarförbundets grundidé om sin roll i att respektera naturen har devalverats av en oigenkännlig kader av nya sortens jägare under 2000-talet. De över 3000 jägare, varav ett stort antal utländska troféjägare, som registrerar sig för att döda 76 lodjur kan inte låtsas de ska ”trygga artens fortlevnad”. Det är lika pinsamt som att påstå att man går till en prostituerad av kärlek.

Katthatet är stort och tycks specifikt trigga män. Stieg Larsson kunde ha skrivit: ”Män som hatar rovdjur”.

Mattias Handley objektiserar i sitt inlägg på DN Åsikt lodjur som "fertila, fortplantande hondjur" och påstår att honor ”producerar fler” om deras ungar skjuts. Ett så instrumentellt sätt att beskriva levande varelsers livsvilja är inte bara respektlöst utan visar en osympatisk livshållning.

Det är ett förakt inte bara mot djuren utan också mot alla de människor som likt Margareta Sturemyr värnar om djur som inte har en egen röst. Att vilda djur har kapitaliserats ser vi, men att viltförvaltningen nu idkar djurindustrins lönsamhetsreligion som för griskultingar är något nytt.

Lodjursjakt är djurplågeri. Oerfarna bräckliga lodjursungar jagas i hög snö av utvilade rovdjurshundar. Avrättning i träd är en styggelse. Att lodjuren jagas under sin viktiga parningstid är förbjudet och ett brott av myndigheterna, men Mattias Handley nuddar ju inte ens tanken att en lodjurshona har känslor för sina ungar och visar total ignorans om den post-traumatiska stress som forskare i USA påvisat hos jagade djur.

Att gillra plågsamma, förut förbjudna, fällor för stora kattdjur berör inte Mattias Handley. Men det gillades av de djurplågare i Norrbotten som dömdes i höstas för att bland annat ha snarat lodjur hängande i träd.

Handley representerar en annan antikverad jaktform – den i Sverige förbjudna bågjakten. Den leder till 54 procent skadeskjutningar jämfört med 14 procent med kulvapen.

Handley skriver att djurliv ”blomstrar” i vissa afrikanska stater. Forskare hävdar däremot att jakt är det enskilt största hotet mot däggdjuren, större än klimathot i massutrotningens tidsålder.

Inte ens Världsnaturfondens medlemmar har kunnat rengöras från bökande av troféjaktens fula tryne i så kallad viltvården i bland annat Sydafrika. Troféjakt som maskeras till viltvård är lika förljuget för oss, som för de lokalbefolkningar som stövlar runt i djurens blod för att de rika vita män skall få hem lik från Afrikas postkoloniala mörka hjärta.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.