Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 20:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/jakten-pa-skattefusk-drabbar-smaforetag/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Jakten på skattefusk drabbar småföretag”

Foto: Annarut Höglund

INSÄNDARE. Jakten på skattefuskare ställer till stora problem. Det är svårt att förstå varför skötsamma småföretagare ska drabbas för att andra inte sköter sig, skriver Salka Börjeson Eynon.

Rätta artikel

Många företagare var positiva till personalliggare när de infördes i restaurang- och frisörbranscherna. Vi vill ju inget hellre än slippa oschyst konkurrens från de som ignorerar lagar och regler.

I dag är det tyvärr få av oss som fortfarande är positiva. Personalliggare har kommit att fungera som en närvarokontroll.

Har någon glömt att skriva in sig eller använt fel penna när de gör det straffas de med böter vid kontroll – trots att inga misstankar om skattefusk finns. Det är tydligt att kontrollerna används ineffektivt medan synligt fusk kommer undan.

Ifjol ändrades dessutom reglerna om vilka personer som ska skriva in sig. Nu gäller kraven även oss företagare, våra familjemedlemmar och barn under 16 år, oavsett om arbetet är avlönat eller ej.

Vi småföretagare jobbar jämt. Familjen hugger i och hjälper till där det behövs.

Nu måste vi i princip skriva in oss varje gång vi plockar disk, rycker in i receptionen eller tar emot en sen gäst för att sedan komma ihåg att skriva ut oss igen. Skulle vi missa kostar det 12.500 kronor plus 2.500 kronor för varje person som inte skrivits in.

Ta gärna krafttag mot fuskarna, men det är svårt att förstå varför vi ska få svårare att driva verksamhet för att andra inte sköter sig. Ibland frågar man sig om myndigheterna vill arbeta med eller mot oss.