Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/kandisar-som-gor-spelreklam-okar-missbruk/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Kändisar som gör spelreklam ökar missbruk”

Zlatan Ibrahimovic är bara en i mängden av idrottstjärnor och andra kändisar som syns i spelreklam. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Allt fler fastnar i spelberoende. Samtidigt tjänar idrottsstjärnor och andra kändisar stora pengar på spelreklam. Som förebild borde man tänka på sina moraliska förpliktelser, skriver läsaren Per Häger.

Rätta artikel

Spelreklam verkar man kunna göra utan skrupler. Att se så många idrottsstjärnor och andra kändisar sälja sig i spelbolagens tjänst gör mig besviken. Majoriteten av dessa profiler tjänar bra och har inget ekonomiskt behov av denna ”prostitution”.

Spel- och casinoverksamheten ökar lavinartat och med den spelreklamen. Ofattbara 7,5 miljarder kronor spenderades på spelreklam ifjol, enligt SVT Kultur. Spelbranschen är den bransch som lägger mest pengar på marknadsföring. 

Antalet som fastnar i spelberoende ökar också kraftigt. Enligt Folkhälsomyndigheten ökade antalet spelberoende med 45 procent mellan 2015 och 2018. Ökningen är klart störst bland kvinnor. 

Detta medför inte enbart stort lidande för de som drabbas och deras nära anhöriga utan får också konsekvenser för vårt välfärdssystem. Kommuner och landsting får bygga upp dyra verksamheter för att, i tillägg till en redan tyngd vårdverksamhet, behandla ett snabbt växande antal patienter med spelproblem.

Det skulle, till skillnad från spelreklam, inte vara acceptabelt att som idrottsstjärna göra reklam för alkohol. Förstår man inte att man likt reklam för alkohol bidrar till många livstragedier? Inser man inte att man som förebild har ett ansvar att föregå med gott exempel?

Det måste växa fram en kraftig opinion som tydligt tar avstånd från kändisars inblandning i dessa sammanhang. De som väljer att göra reklam för spel bör tar sig en rejäl funderare över sina moraliska förpliktelser.