Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-29 10:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/kanske-dagskolekollo-kan-vara-nat/

DN Åsikt

DN Åsikt. Kanske dagskolekollo kan vara nåt?

Hur som helst bör det satsas mer på skola och utbildningskvalité. Det här skulle kunna vara ett sätt men inte bara i vissa kommuner, i mån av plats eller pengar som det är idag.

Låta junimånad vara dagskolekollo? Att tillhandahålla extra lärande men låta de veckorna vara mer lättsamma, fokuserade och inspirerande för eleverna kanske skulle kunna vara något? Ge elever möjlighet till förstärkt eller fördjupad kunskap i flera ämnen under till exempel en treveckorsperiod.

Skolan behöver då får statliga medel för att tillhandahålla lokaler, bespisning och resurser kring detta. Skolledningen kan ta fram flera olika ämnen som elever kan anmäla sig till, till exempel ett teoretiskt ämne varje förmiddag och ett sportämne varje eftermiddag. Varje elev skulle då kunna fördjupa eller förstärka sig i fyra olika ämnen under en treveckorsperiod (eller längre om man väljer att gå in en bit i juli). Ämnena skulle kunna vara svenska (som språk eller novellskrivning eller liknande), moderna språk,  matte, fysik, kemi, biologi, sport (friidrott, parkour training, obstacle training med mera). Ju fler möjliga valkombinationer desto roligare för eleverna men så klart svårare att organisera.

Skolledning och pedagoger tar fram struktur, syfte och mål med ämnena men timanställer högskolestudenter för att hålla utbildningen. Ordinarie lärare har sitt vanliga arbete att sköta under juni antar jag. Skoldagen behöver inte börja kl 8, men möjlighet för elever att komma den tiden bör finnas. Barn som inte kan/vill vara ensamma hemma när föräldrar gått till jobbet har då möjlighet att gå till skolan tidigare. Kanske ta en avspänd, lättare extrafrukost?