Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 02:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/kasta-ut-idrotten-ur-skolan/

Insändare

Insändare. Kasta ut idrotten ur skolan

Skolämnet Idrott och hälsa bör göras om i grunden och byta namn till Hälsomotion.

Jag delar Ulla Gullstrands inställning. Som forskare inom idrott och fysisk aktivitet har jag länge pläderat för att skolan borde kasta ut idrotten. Idrott handlar om tävling och prestation. Det är inte skolans mål. Den är till för alla barn och ungdomar. Det är inte idrotten.

För en tid sedan läste jag en studie som visar att stor del av idrottstimmarna går åt till att lära ut regler. Just det. Idrotten kräver regler, annars kan man ju inte tävla. De barn som vill lära sig spela fotboll eller hoppa höjd kan med fördel göra det i en idrottsklubb.

Finländarna är lite smartare än vi svenskar. På bägge nationalspråken skiljer man mellan idrott och hälsomotion. Det borde vi göra också i Sverige. Hälsomotionen handlar om lågintensiv fysisk aktivitet vanligtvis helt utan tävlingsmoment. Det är sådan fysisk aktivitet som är hälsosam. Det är ett allvarligt misstag att tro att idrott generellt sett är det. Tvärtom leder den i alltför många fall till livslånga invaliditeter.

Döp om skolämnet till Hälsomotion och skriv om kursplanerna så att rörelseglädje skapas hos ungarna. I avvaktan på denna förändring av innehåll och pedagogik behöver ämnet Idrott och hälsa inte fler timmar. Politiker borde sluta upp med att hoppa på första bästa tåg som verkar populärt och i stället sätta sig ner och tänka efter.