Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/kds-sara-skyttedal-har-gjort-sjalvmal-pa-twitter/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”KD:s Sara Skyttedal har gjort självmål på Twitter”

Sara Skyttedal skålar sedan Decemberöverenskommelsen röstats ner på Kristdemokraternas riksting i Västerås 2015. Foto: Roger Turesson

Sara Skyttedal, Kristdemokraternas toppnamn till EU-valet i maj, gjorde självmål när hon på Twitter kallade C-ledaren Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund för ”quislingar”. Det är viktigt att vi lär av historien, skriver centerpartisten Nils-Åke Sandström.

Rätta artikel

Före valet lovade Moderaternas Ulf Kristersson att han inte, såvida inte himlen ramlade ner, skulle bilda en regering, som skulle vara beroende av Sverigedemokraternas stöd. Han insåg naturligtvis att detta var viktigt eftersom det var många som i annat fall absolut inte skulle rösta på M.

Men detta heliga vallöfte glömde han snabbt och beskyller nu i stället Centern och Liberalerna för svek när de står fast vid sitt löfte till väljarna. Inser han inte att Alliansen inte vann valet och att den därför i varje fråga var beroende av stöd från SD?

Genom skickligt förda förhandlingar med Socialdemokraterna har Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund lyckat få en bra överenskommelse som tillgodoser väldigt många av Alliansens viktigaste frågor.

Men M och KD är besvikna över att det inte blev några ministerposter. Sara Skyttedal, förstanamn på Kristdemokraternas lista till EU-valet, beskyller C och L för att vara ”quislingar”.

Hennes uttalande måste betecknas som ett ordentligt självmål. Känner hon verkligen inte till att Vidkun Quisling var nazist och den roll han spelade när Hitler angrep Norge 1939? Hur tänkte hon egentligen och hur kan företrädare för ett parti som lånat beteckningen kristen till sin partibeteckning vara beredd att bli beroende av samarbete med ett rasistiskt parti?

Det är oroande att se hur främlingsfientliga och nazistiska partier fått fotfäste och växer i Europa. Det är därför oerhört viktigt att vi vid valet till Europaparlamentet i maj väljer partier som ser alla människors lika värde oavsett hudfärg eller etnicitet.

Det är också viktigt att vi lär av historien, i annat fall är det risk att vi tvingas uppleva den igen.