Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/kill-kortet-bor-varken-ursakta-pussy-grabs-eller-hogstadieheilande/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Killkortet” bör varken ursäkta pussy grabs eller högstadieheilande

Foto: Scott Olson/AFP, Skärmdump

Att förklara killars beteende med ord som ”pojkstreck” är förödande. Vuxna bör inte dra ”killkortet” som förklaring, eftersom det fråntar individen det egna ansvaret och omotiverat ursäktar respektlöst beteende.

Rätta artikel

När nyheten om heilande högstadiekillar på klassresa i Polen briserade i förra veckan, kunde vi läsa i DN att rektorn kraftigt tog avstånd från denna dumma ”pojkgrej”. Den dumma pojkgrejen rektorn refererar till är alltså den grova respekt- och historielöshet hennes elever spelat in på film på en resa till förintelselägret Auschwitz. Pojkstrecksmentaliteten är förödande, och riktar fokus i fel riktning: mot den könsstereotypa ursäktsmekanismen, och från individens könsoberoende ansvar för sina handlingar.

I den amerikanska presidentvalskampanjen anklagade Donald Trump sin motståndare Hillary Clinton för att spela ”the Woman Card”. Detta, menade han, innebar att hon anspelade på sitt kön för att vinna sympatier, då detta var det enda sättet för henne att vinna röster. Medan Hillarys woman-card kom att bli en PR-succé, som bland annat resulterade i kortlekar porträtterandes förebilder som Beyoncé och Rosa Parks, blev debaclet kring Trumps infamösa men bevingade ord ”grab ’em by the pussy” ett mindre lyckat inslag på vägen mot makten. Och ändå överlevde såväl presidentkampanjen som dess kandidat.

En stor del av förklaringen till att Trump kom undan med detta är enligt min analys de magiskt trivialiserande orden ”locker room talk”. Precis som aningslösheten i nazisthälsningarna tycktes nämligen Trumps sexism kunna ursäktas av det simpla faktum att det är så killar eller män gör: testar gränser tills de brister.

Fenomenet med pojkars och tonårskillars uppförande (och senare mäns) kan sammanfattas med ett ord: killkortet. Det innefattar föreställningen om den medfödda oförmågan, och uteblivna förväntningarna, att som kille ta ansvar för sina handlingar. Det klassiska killkortet, ibland förklätt som ”pojkstreck”, tenderar nämligen att oförlåtligen dyka upp från vuxnas sida i samband med killars respekt- eller ansvarslöshet som på beställning.

Om en kille rycker dig i håret som 7-åring presenterar sig killkortet i meningen ”det är bara för att han tycker om dig”. När 13-åringen tafsar på en tjej i klassen ligger det i orden ”de är killar, de bara gör sånt”. Och när feministföreningens anslagstavla för åttonde gången revs ner på min tidigare gymnasieskola, förmodade rektorerna att det antagligen rörde sig om just ”pojkstreck”. Är det då förvånande att killkortet, maskerat bakom ”dum pojkgrej”, framstår som ännu ett exempel på hur allvaret nedtonas genom ordvalet när vi talar om heilande högstadiekillar på en resa med själva förintelsen som utbildningssyfte?

Killkortet har curlat generationer av uppfostrade män med ursäkter relaterade till deras biologiska kön. Den skulden delar såväl samhälle som skola varje gång ”pojkstrecken” glider obemärkta förbi. En inspelad, och strax överspelad, uppenbart sexistisk sekvens eller nazistisk hälsning är symptom på samma könskodade ansvarsursäkter. De är relaterade till varandra, eftersom de i vart fall kan förlåtas antingen med hänvisning till ett gränslöst ”locker room talk” eller ”en dum pojkgrej”. Killkortet lämnar därför en särskilt besk eftersmak, och att rektorn refererar till händelsen som en ”dum pojkgrej” framstår således som ett direkt opassande, och överslätande, ordval i sammanhanget.

Skolan tar avstånd från det inträffande och har polisanmält händelsen, men viktigare hade varit att de bistår killarna att moget ta sitt ansvar för handlingarna som placerat skolan i sin nuvarande situation. En start är det värdegrundsarbete de nu förutsätts bidra till. Ansvarstagande kan även innebära en ursäkt där de själva genom ett öppet brev förklarar sig, anonymt eller ej. Särskilt med tanke på att nyheten nu bör räknas som rikstäckande och därigenom innebär såväl obehag som reaktioner även utanför skolans egna väggar.