Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 23:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/killkortet-ar-storre-en-genusfraga/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Killkortet” är större än en genusfråga

Föräldrar, lärare/skolledare, myndighetspersoner, journalister och andra ledare måste få bort "killkorten". Oavsett ålder och kön på den som medvetet skadar någon annan eller samhället.

Rätta artikel

Lovisa Hellsten har mycket rätt, och lite fel.

Vi har gått för långt med att hitta ursäkter för dåligt beteende - må vara nazihälsningar eller pussy grabs, nättroll eller brända ambulanser. Vi har alla ett PERSONLIGT ansvar att inte kränka och skada andra individer, eller för den skull vårt gemensamma samhälle. Och vi vuxna har ett gemensamt ansvar att visa barn och ungdomar föredöme genom att svara med nolltolerans mot alla sådana handlingar.

(Unga) män är överrepresenterade i att bli ursäktade för dåligt beteende. Så långt ger jag Lovisa Hellsten helt rätt. Men, problemet med ”killkorts-ursäkter” gäller alla - det är större än en genusfråga (till exempel lär inte alla unga kvinnor vara snälla mot varandra på nätet). Det är en symptom på en alltmer utbredd flathet från vuxenvärlden. En flathet som det är hög tid att göra något åt med tanke på flera negativa trender i vårt samhälle.

Jag kallar den sunda grunden för "tuff omsorg med mod". Med det menar jag att vi vuxna bryr oss om alla barn (och barnbarn) genom att tidigt hävda gränser för dåligt beteende. Och samhället/medierna måste stå bakom och börja värna de verkliga offren (som ibland kan vara en polis, en lärare eller en socialarbetare – och inte den 17-åring som slentrianmässigt tas ifrån sitt personliga ansvar och till och med ibland blir utpekad som offret).

Med andra ord - vi behöver alla (föräldrar, lärare/skolledare, myndighetspersoner, journalister ... och inte minst verkliga ledare) bidra modigare med tuff omsorg för att få bort "killkorten" (oavsett ålder och kön på den som medvetet skadar någon annan eller samhället).