Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 14:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/klafingriga-politiker-ar-elsystemets-storsta-problem/

DN Åsikt

DN Åsikt. Klåfingriga politiker är elsystemets största problem

Det största problemet i det svenska elkraftsystemet är att politiker helt utan kunskap om hur elsystemet fungerar och vilka egenskaper de olika produktionsanläggningarna har, envisas med att detaljstyra systemet.

Elsystemet är inte bara till för att producera en viss energimängd på årsbasis. Det finns en lång rad andra saker som måste uppfyllas.

Man måste i sekundskala kunna styra produktionen så att den följer lasten/förbrukningen, så att nätets frekvens hålls konstant (50 Hz). Man måste också hålla nätet vid rätt spänning i hela systemet och man måste se till att begränsa övertonsinnehållet i växelströmmen. Om man inte med tillräcklig noggrannhet uppfyller detta kommer nätet att stänga av sig själv för att skydda den anslutna utrustningen.

När man börjar ansluta mer och mer produktion som inte är styrbar, varken vad gäller aktiv eller reaktiv effekt, som till exempel vindkraft, får de kvarvarande styrbara anläggningarna kompensera detta med kraftigare regleringrepp.

När politikern med subventioner, straffskatter och specialregelverk för att gynna de politiskt korrekta produktionsmetoderna driver fram anläggningar med olämpliga egenskaper kommer det att leda till att vi får ett mera instabilt elsystem med större risk för såväl korta som långa avbrott.

Det är helt obegripligt att man lägger ner alla dessa resurser på att bygga ett sämre elsystem för att göra sig av med kärnkraften, som utan tvekan är den minst skadliga produktionsresursen vi har. Både när det gäller miljön och människors hälsa.

Sluta med de politiskt motiverade snedvridningarna att elsystemet och låt fackfolk, som vet hur såväl systemet som helhet som de olika produktionsenheterna fungerar, bygga upp det, så att det fungerar på ett bra och säkert sätt.