Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/klimataktivism-en-religion-som-skadar-samhallet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Klimataktivism en religion som skadar samhället”

Klimataktivister demonstrerar i New York den 20 september. Foto: Joel Marklund

INSÄNDARE. Klimataktivism är en religion som skadar samhället. Det är tveksamt om den framväxande rörelsens krav verkligen skapar bättre miljö och mindre av global uppvärmning, skriver Mattias Bäckman.

Klimatförändringarna är påtagliga. Isar smälter och extremväder skapar förödelse. I bakvattnet av dessa förändringar och i respons till forskarnas larmrapporter har en världsvid rörelse skapats – klimataktivism. 

I domedagstermer påkallar man uppmärksamhet från världens ledare och allmänheten i stort. De säger att vi måste agera nu, annars är det snart för sent. Men är responsen sund och vad blir följderna?

Om man på avstånd betraktar klimataktivismen är den snarlikt en religiös rörelse. Det oroar mig för att den kommer att väcka fascistoida, fanatiska och osunda reaktioner som kommer att vara negativa för människor i stort.

Ett av rörelsens mål är fossilfritt bränsle till bilar. Detta har resulterat till ökad användning av elbilar. Men nu kommer rapporter, till exempel i Sveriges Radio (19 september 2019), som beskriver miljökatastrofer till följd av utvinning av metaller till elbilarnas batterier.

Människor i Kongo och Kina och andra platser får sota för att människor främst i väst ivrar för fossilfritt drivmedel. Att man samtidigt höjer skatter och priser på drivmedel drabbas folk på landsbygden och låginkomsttagare som får mindre rörelsefrihet till förmån för stadsbor och höginkomsttagare som inte påverkas på samma sätt.

Klimataktivism verkar vara ett substitut för religion i vår sekulära tidsålder. Den innehåller allt från budord och kosherregler till eskatologi, men också ett återupplivande av den medeltida avlatshandeln.

Klimatkompensering är snarlik medeltida avlatshandel. Man köpte avlatsbrev i tron att det skulle sona sina egna och anhörigas synder. Nu tror vi att koldioxid är den stora boven i dramat och genom att klimatkompensera så minskar vi på koldioxidhalten genom exempelvis skogsplantering. 

Budorden inom klimataktivismen är många: ”Du skall icke köra på diesel”, ”Du skall icke flyga, ”Du skall icke skaffa för många barn” och ”Du skall icke köpa plastpåsar”. Vidare har man bestämda kosherregler: Ät inte kött - bli vegan.

Veganism skapar upprörda känslor bland föräldrar runtom i landet där man påtvingar barn veganmat i skolorna. Skrifterna man utgår från och som bestämmer religionen är diverse klimatrapporter från olika forskare.

Klimataktivismen har liksom religioner sina profeter. Den amerikanska presidentkandidaten Al Gore var en tidigare profet som åkte världen runt och förkunnade sitt budskap. Nu har den svenska klimataktivisten Greta Thunberg tagit över den rollen, och hon blir inte direkt motsagd.

Profeter har ju ofta ett eskatologiskt budskap och Greta Thunberg likaså.  Hon menar att om vi inte slutar köra bil och flyga och om världen inte bromsar in industriernas utsläpp kommer jorden att gå under. 

Givetvis står klimataktivismen för vissa sanningar, men jag tror inte den bär på hela sanningen. Om vi till varje pris ska följa dess regler och bud kommer det att skada samhället i stort och den lilla människan far illa. Till sist är frågan om deras krav verkligen skapar bättre miljö och mindre av global uppvärmning.