Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 08:00 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/klimatangest-gar-att-omvandla-till-klimatgladje/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Klimatångest går att omvandla till klimatglädje”

Ett sätt att tänka på klimatet är att äta upp den mat man fått på tallriken, anser insändarskribenten.
Ett sätt att tänka på klimatet är att äta upp den mat man fått på tallriken, anser insändarskribenten. Foto: Bertil Ericson/TT

Klimatångest går att omvandla till klimatglädje. En annorlunda livsstil behöver inte innebära försämringar, skriver läsaren Emilia Arvidsson.

Går det att anta klimatutmaningen med glädje? Det finns mycket att vinna när vi ger upp flygresor och perfekt stekta biffar. Förändring är bökigt, men med rätt inställning och kunskap kan både klimatet och ditt eget liv bli bättre.

Den 1 januari 2019 går jag in i mitt fjärde shoppingfria år. Sedan två månader har jag påbörjat det jag kallar #matsvinnskampen. Jag har aldrig skrattat så mycket som under de senaste åren. Mitt köpstopp har gett mig nya insikter och nya vänner. 

Matsvinnskampen har stundtals varit utmanande, jag har druckit upp citronvatten som smakat vinäger. Jag går loss på andras kaffeslattar som jag dricker upp för att minska svinnet. Våra middagar är brokiga – en äter resterna från gårdagen, en annan får snällt tugga i sig sådant som måste ätas upp innan det förfars. Den tredje får nylagat eftersom resterna inte räckte.

Hållbarhet kan vara riktigt roligt. Jag upplever att media ofta framställer klimatfrågan som hotfull och riskabel. Det är domedagskänsla över det hela.

Klimatfrågan är verkligt viktigt, men hur ska vi ta oss an den? Klimatångest, som exempel. Ångest för mig är en svår känsla, ett tillstånd som kan verka handlingsförlamande. Kanske ger vi upp som Håkan Nilsson i sin insändare i DN Åsikt.

Vi behöver ett skifte: från klimatångest till handlingskraft. Hur kan du skapa klimatglädje, gärna tillsammans med andra? Kraften i en gemenskap kan flytta berg. 

För bara någon vecka sedan startades Klimatklubben på Facebook, med tillhörande Instagram-konto. På bara några dagar har klubben fått flera tusen följare. Det, om något, är klimatglädje.

Lunds universitet kom med en forskningsstudie där man listade de fyra livsstilsval som är viktigast när det gäller klimatpåverkan: äta växtbaserad kost, undvika flygresor, leva utan bil och ha färre barn.

En massa förbud, kanske du tänker? Men om du i stället såg möjligheterna? En växtbaserad kost kan vara riktigt god och kokböcker har vi som bekant massor av i Sverige.

Du kanske inte behöver gå 100 procent in i en växtbaserad kost, men omfördela så att andelen kött minskar i relation till det växtbaserade. Gustav Johansson, som står bakom bloggen Jävligt gott” brukar tala om målsättningen 50/50. Och det har väl inte undgått någon att det finns ett stort vegetariskt utbud i affären?

Undvika flygresor? Tänk tvärtom: ”vad är det jag får göra i stället?”. Själv har jag börjat åka på spa inom Sverige, med tåg. Jag har också funnit nya intressen som att vandra i svenska fjällen.

Se det som en sport att undersöka hur du kan resa mer klimatsmart. På min önskelista står att företag som Apollo och Ving börjar lansera upplevelseresor inom Sverige och minskar fokuset på utlandsresor.

Leva utan bil? För människor som bor på landsbygden är det betydligt svårare. Men vi som bor i närförort då? Det finns utmärkta exempel på bilpooler. Själv har jag bil, men vill utvärdera om det faktiskt är ett reellt behov.

Jag börjar med en bilfri månad och undersöker om jag kan skapa en mindre bilpool i vårt område eller ta del av en bilpool i närheten. Jag funderar också på att storhandla med cykel och vagn. Varför inte skapa sig ett motionstillfälle?

Att vi hela tiden ska optimera vår vardag känns stressigt, fundera på hur du kan skapa utrymme för att storhandla med cykel eller kommunala färdmedel. I mitt fall har det köpfria livet inneburit att jag kan dra ner på jobb och få mer tid att agera klimatsmart. 

Jag lägger ingen åsikt i antal barn, den är svår, det ska jag erkänna. Själv är jag väldigt glad i vårt enda barn.

Min uppmaning är: sök dig till klimatglädje. Det görs jättemycket på området. Inte minst forskarna bakom Mistra Sustainable Consumption, som tittar på hur de små initiativen inom hållbar konsumtion kan skalas upp och bli något för den breda allmänheten.

DN Åsikt 17 oktober 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.