Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 19:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/klimatet-har-inte-med-saken-att-gora/

DN Åsikt

DN Åsikt. Klimatet har inte med saken att göra

Koldioxidutsläppens påverkan på temperaturen är högst begränsad. De temperaturökningar vi sett hittills skiljer sig inte från historiska förändringar.

Jag är väl medveten om att många är fullständigt övertygade om att vi går mot en stundande klimatkatastrof. Men ju mer man vet om klimatet, desto mindre sannolikt är detta scenario.

Klimatet har alltid förändrats och kommer så att göra. Vi är sedan 12.000 år inne i en interglacial era som under det så kallade klimatoptima var flera grader varmare än i dag. Under de senaste 2.000 åren har vi gått igenom flera värmeperioder, varav den varma medeltiden är ett exempel. Att vi sedan mitten på artonhundratalet har klättrat ut ur den lilla istiden är någonting vi kan tacka gudarna för – det är positivt och har ingenting med fossila bränslen att göra.

Dogmen att fossila bränslen är det som driver koldioxidhalten, att koldioxidhalten driver klimatet och att ett varmare klimat är av ondo, är ingenting annat en en dogm. Fossila bränslen bidrar visserligen till en ökad halt koldioxid i atmosfären, men huvudorsaken är att haven blivit varmare – det är en naturlig process vi är inne i. Att koldioxid är en växthusgas är det ingen tvekan om, men dess påverkan på temperaturen är högst begränsad. De temperaturökningar vi sett hittills skiljer sig inte från historiska förändringar.

Att en varmare värld skulle vara ett hot är mycket svårbegripligt. Alla historiska högkulturer har främjats av varmare klimat. En ökad mängd koldioxid bidrar till växtligheten och ett fuktigare klimat kan förvandla öknar till odlingsmark. Om vi nödvändigtvis vill ha någonting att oroa oss för så kan man i stället oroa sig för den dag det blir kallare och nästa istid står för dörren – då kan vi prata om klimatförändringar.

Marc Twain sade: ”Hur lätt är det inte att få folk att tro på en lögn, och hur svårt är det inte att få dem att ändra sig.”

Vi kommer leva kvar många år med en helt meningslös diskussion och enormt resursslöseri, men tids nog hittar vi något annat att oroa oss över.