Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 12:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/klimatforandringarna-ar-varre-an-krig/

DN Åsikt

DN Åsikt. Klimatförändringarna är värre än krig

En central komponent i den nödvändiga klimatomställningen är minskad köttkonsumtion. Men det är märkligt att en klar majoritet av DN Åsikt-läsarna ställer sig bakom en allmänt formulerad krigsretorik, men långt färre gör detsamma för konkreta förslag.

Jag håller helt med Staffan Laestadius, men menar att det är värre än krig. I ett krig måste en sida av politiker och militärer besegra en annan sida ledd av politiker och militärer. Eftersom politiken sällan kännetecknas av kompetens och ansvarstagande kan man alltid vinna på att motståndarsidans politiker gör bort sig. Den utsikten har vi inte i fallet klimatförändringarna.

1974 startades Helsingforskommissionen för att värna Östersjön. Förra månaden kom en rapport från WWF som visade att Östersjön mår sämre än någonsin. Om våra politiker och makthavare inte ens kan rädda Östersjön, vars problem är av regional karaktär, hur ska de då kunna rädda klimatet?

Faktum är förresten att jag för några veckor sedan skrev ett inlägg på DN åsikt om att vi skulle låta Sverige växa igen för att binda koldioxid i skog. Det kan ske om vi slutar äta kött eftersom 80 procent av åkerarealen används för att producera djurfoder men när djur konsumerar energin går mellan 85 och 98 procent av energin förlorad i djurets metabolism. Då var det endast 25 procent av DN läsare som stödde förslaget. Jag noterar att i skrivande stund gillas Staffans text av drygt 80 procent. Det är en märklig skillnad att en klar majoritet ställer sig bakom en allmänt formulerad krigsretorik, men långt mycket färre gör detsamma för ett konkret förslag.

Klimatomställningen handlar internationellt om energi. Det är allvarligt att djurindustrin och köttkonsumtionen hittills förbisetts i det internationella klimatarbetet. Sverige borde omedelbart ta initiativ till att man diskuterar djur och kött både inom Östersjösamarbetet, EU och inte minst FN. En hektar skog binder i snitt 400 ton koldioxid. Enligt docent Stefan Wirsenius på Chalmers innebär det att det extra klimatbelastningen per kilo nötkött om man beaktar att marken kan återskogas är 150 kilo koldioxid.

Redan 2010 rapporterade FN:s miljöpanel UNEP att vi omgående och drastiskt måste minska konsumtionen av kött och mejeriprodukter för att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna.