Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/kniven-mot-strupen-kravs-for-att-andra-livsstil/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Kniven mot strupen krävs för att ändra vår livsstil”

Flygresenärer på Arlanda. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Uppenbarligen krävs kniven mot strupen för att vi ska ändra vår livsstil för att rädda klimatet. Naturkatastrofer som en följd av ett allt varmare jordklot verkar inte ha någon effekt, skriver Kjell Jormfeldt.

Människan lever i två skilda världar som inte kommunicerar med varandra. I den ena ljuder varningsropen allt starkare: om vi inte vidtar åtgärder genast kommer allt att gå åt helvete. Uppvärmningen kommer att göra stora delar av planeten obeboelig.

I den andra världen pågår allt som vanligt, tillväxten ska öka och reklamen för flygresor och bilar lockar nya kunder. Jo visst, man kan klimatkompensera och köra på alternativa drivmedel, men har det mer än marginell effekt?

Enskilda individer uppmanas att ta moraliskt ansvar och på olika sätt dra sitt strå till stacken. Men frågan är om det blir mer än en symbolisk gest.

Företag och regeringar verkar ta framtiden med ro, medan klimatångesten breder ut sig.

Anta att all biltrafik och all flygtrafik skulle upphöra över en natt, vilka konsekvenser skulle det få? Det skulle bli kris när tillförseln av förnödenheter upphör och på bara några dagar skulle det uppstå kaos.

Det vill naturligtvis alla undvika, men om inte radikala åtgärder vidtas snarast kommer vi ändå att hamna där enligt det första scenariot. Då är det för sent.

Naturkatastroferna blir större och fler, men detta är tydligen inte tillräckliga incitament för att världens ledare ska kunna enas om en global plan. För att nå dit krävs kniven mot strupen, och där är vi uppenbarligen inte ännu.