Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 16:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/knytblus/

DN Åsikt

DN Åsikt. Sara Danius en av många kvinnor som bränns på bål

Sara Danius, iklädd knytblus, meddelade i torsdags att hon lämnar sitt uppdrag som ständig sekreterare i Svenska Akademien. Foto: Hampus Andersson

Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius tvingas bära en skuld som inte är hennes. På torsdag samlas tusentals personer utanför Börshuset i Stockholm för att protestera. Det finns en hel del kvar att göra när det gäller frågan om lika värde mellan män och kvinnor.

USA, 1998. En kvinna vid namn Marcia Lewis är djupt oroad för sin dotter. Hon låter henne inte ens duscha med stängd dörr i rädsla över att hon ska försöka skada sig själv. Alla föräldrar bekymrar sig över att barnen ska fara illa. Och i det här fallet hade dottern råkat ut för något långt utöver det som föräldrar vanligen har med i beräkningen. Marcia Lewis är mamma till Monica Lewinsky.

Men i omvärldens ögon var inte Monica Lewinsky någons dotter. Hon var slampan, förförerskan, häxan. Kvinnan som gav skammen ett ansikte. Ingen i världen har behövt utstå samma nivå av offentligt förlöjligande som hon. Bill Clinton, vid den tiden 49 år gammal, gavs förtroendet att inneha världens mäktigaste politiska position. Han missbrukade sin makt grovt genom att inleda en relation med sin 22-åriga praktikant. Och hon brändes öppet på vår tids häxbål för det.

USA, 2016. Hillary Clinton kandiderar i det amerikanska presidentvalet mot nuvarande president Donald Trump. Hon tar sig an utmaningen att bli den första kvinnan genom tiderna på den posten – och så höjs de skuldbeläggande rösterna återigen samtidigt som bålet tänds. Skam över Hillary som vågar uttala ambitionen att ta över världens mäktigaste politiska position.

Svenska Akademien befinner sig just nu mitt i samma form av solkiga dimma som Vita huset gjorde för 20 år sedan. Orsakat av att den så kallade Kulturprofilen anklagats för sexuella trakasserier och övergrepp av 18 kvinnor i en granskning av DN. Eftersom han varit starkt kopplad till De Aderton och hans verksamhet fått finansiering av dem så är det viktigt att städa upp oredan snabbt. Lösningen blir att ställa den så kallade kulturprofilens fru, ledamoten Katarina Frostenson, och ständiga sekreteraren Sara Danius (som själv berättat att hon fått opassande inviter från Kulturprofilen) mot varandra. Mannens övertramp läggs som börda på kvinnorna runt omkring honom.

USA fick inte sin första kvinnliga president. De var helt enkelt inte redo att bemöta Hillary med samma respekt de bemött männen före henne med. Sverige, som ofta kallats världens mest jämställda land, har heller inte lyckats visa kvinnor som aspirerar på att leda landet den respekten. Socialdemokraternas första kvinnliga partiledare, Mona Sahlin, brändes offentligt. Moderaternas första kvinnliga partiledare, Anna Kinberg Batra, brändes offentligt. Den form av kritik de fick ta emot var inte vad en politisk företrädare ska behöva räkna med. I stor utsträckning handlade det om rena personpåhopp och inte om den förda politiken.

I morgon, torsdag, samlas tusentals personer utanför Börshuset i Stockholm där Akademien håller möte. Iklädda knytblus kommer vi att visa vårt missnöje med att Sara Danius behövt bära en skuld som inte är hennes. Någonting har förändrats nu. Det är inte längre tyst när bålen tänds och maktens kvinnor offras på orimliga grunder.

I september är det riksdagsval. Frågan är hur de två statsministerkandidaterna, Stefan Löfven och Ulf Kristersson, kommer att säkerställa att frågan om lika värde mellan män och kvinnor på riktigt sätts på agendan inom Socialdemokraterna respektive Moderaterna. De två största partierna – upprätthållare av mönstret som gör att Sveriges statsminister även i fortsättningen kommer att vara en man.

Det finns en hel del kvar att göra.