Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/kollektivtaxi-har-manga-fordelar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Kollektivtaxi har många fördelar”

Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Det är hög tid att införa kollektivtaxi i Sverige som ett komplement till den reguljära kollektivtrafiken. Det är bra för både plånboken och miljön, skriver Bernt Jakobson.

Som ett komplement till den reguljära kollektivtrafiken bör vi införa ett alternativ som många efterfrågar – kollektivtaxi.

Företeelsen härstammar från Israel där fordonet kallas ”sherut”, och förekommer även i större länder som Australien och USA. Det är en slags minibuss med åtta platser som går mellan förutbestämda platser, ofta populära turistmål och mötesplatser i olika stadsdelar.

Fördelarna är många: priset är fast, det är miljömässigt överlägset, de finns tillgängliga dygnet runt och är ett socialt alternativ som möjliggör personlig kontakt med andra passagerare.

Ett införande av kollektivtaxi skulle vara ett framgångsrikt projekt med lönsamhet, kundnöjdhet och en överlägsen miljöhänsyn.