Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 11:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/kollektivtrafik-i-stockholm-kostar-vardresurser-i-ovriga-landet/

DN Åsikt

DN Åsikt. Kollektivtrafik i Stockholm kostar vårdresurser i övriga landet

Stockholms läns landsting får i år 2 582 Mkr i kostnadsutjämning för kollektivtrafiken från andra landsting. Detta är stora kostnader för vissa mindre landsting och bekostas genom nedskärningar inom vården. Det kan inte vara rimligt att vården i andra delar av landet ska betala för att kunna erbjuda låga kollektivtrafikavgifter i Stockholm.

Rätta artikel

I prognos för år 2017 får Stockholms läns landsting 2 582Mkr i kostnadsutjämning för kollektivtrafiken. Stockholm är enda mottagare av denna kostnadsutjämning, samtliga övriga landsting bidrar. Extra samhällskostnader för tillväxtregioner, är en del av de grumliga argument som ligger bakom. Västernorrland bidrar mest av alla landsting efter invånarantal. Vårt bidrag till Stockholms kollektivtrafik, 192 Mkr, motsvarar snart hela vår budget för regional utveckling och kan inte bokföras som en kostnad där den borde höra hemma. Vi har därtill redan Sveriges dyraste busskort.

Västernorrland kommer troligen inom något år att betala mer till den snabbt ökande kollektivtrafikkostnadsutjämningen än det bidrag vi får för att kunna upprätthålla en likvärdig vård, till en av Sveriges äldsta befolkningar. Kostnadsutjämningen till Stockholm hanteras genom besparingar inom vården. Konkret handlar det om nedlagd akutvård, BB och en allt orättvisare vård. Att blanda centraliseringspolitik med sjukvård havererar tillgång till likvärdig vård.

Regeringen har nyligen initierat en ny utredning om kostnadsutjämning. I uppdraget ska kostnader för urbanisering åter analyseras. Det kan inte vara rimligt att vården i andra delar av landet ska betala för att kunna erbjuda låga kollektivtrafikavgifter i Stockholm.