Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 17:27 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/kommunen-borde-kunna-ordna-vegansk-kost/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Kommunen borde kunna ordna vegansk kost”

Foto: Nicklas Thegerström

Kommunen skriver på sin hemsida att man arbetar med hållbarhet, ändå kan inte förskolan där vår son ska börja erbjuda helvegetarisk kost. Det är så otidsenligt, skriver läsaren Joel Holewa. 

När vår son får plats på en av de kommunala förskolorna blir vi lättade. Skönt att äntligen slippa pussla som vi har fått göra tidigare, när en av oss studerar och den andra jobbar. Det känns såklart också viktigt för honom. För att han ska få träffa andra barn.

Men det var en besvikelse att förskolan inte kan erbjuda en helvegetarisk – vegansk – kost. Vi har nyligen flyttat hit, till Lycksele, från en större kommun där detta inte var något problem.

Det verkar så otidsenligt.

Under ”kost” på kommunens hemsida läser jag att de arbetar med hållbarhet. Detta känns i sammanhanget motsägelsefullt. Inte bara att de har kött som norm, utan att de nekar någon en helvegetarisk kost.

WWF menar att en helvegetarisk kost är ultimat för att minska sitt ”ekologiska fotavtryck”. FN hävdade redan 2010 att hela världen behöver ställa om till en helvegetarisk kost för att öka våra chanser att kunna leva vidare på denna planet. Livsmedelsverket säger att alla kan äta veganskt, i alla åldrar!

Läkare för framtiden ser enbart hälsofördelar med att äta helvegetariskt.

I den bästa av världar, eller kommuner, siktar vi inte bara mot utveckling och hållbarhet, utan även mot att inkludera fler i samhället. Jag tror att kommunerna kan bättre!

DN Åsikt 3 oktober kl 16

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.