Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-06 03:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/kommunikation-och-civilkurage-battre-an-att-ropa-pa-staten/

Insändare

Insändare. Kommunikation och civilkurage bättre än att ropa på staten

I stället för att styra samlevandet i våra grannskap med lagar och regler bör vi gå nära varandra och uttrycka vad vi vill och tycker, diskutera olika viljor och söka kompromisser. Med kommunikation och civilkurage skapas dynamiska och varma relationer med familj, vänner, grannar och nära omgivning. Bygemenskap kan vi kalla det, i stället för svenska starka staten-modellen byggd på relationen individ–myndighet.

Det är inte trevligt att bli utsatt för oönskad rökning. Det är inte heller trevligt att bli störd av högt prat, hög musik, matos, vatten som rinner från grannens balkong, hund som skäller, skräp som slängs i gemensamma miljöer eller hundratals andra mellanmänskliga påfrestningar i tätorten. Hur modererar vi då bäst dessa påfrestningar?

Mina erfarenheter från att ha bott i olika kulturella miljöer, från en afrikanska by till mindre och större städer i syd- och mellaneuropa, är att människor pratar med varandra (stundtals livligt debatterande) och finner goda kompromisser i omsorg om en skön social samvaro, långt förbi de små förtretligheterna som olika livsvanor kan ställa till med.

I Sverige ler vi stelt mot varandra när vi ses i hissen eller på gården, utbyter några fraser om vädret eller annat nonsens, går hem till kammaren och ropar på lagar och regler via insändare, sociala media eller på annat sätt som gör att vi slipper stå ansikte mot ansikte och tala för våra åsikter, framföra våra klagomål eller hävda våra önskemål inför den som saken gäller.

Det gör ont att se alla dessa instängda själar, ensamma lekamens och plågade självkänslor fortsätta att missa vägarna mot dynamiska liv i skön social samvaro. Vägarna som heter kommunikation och civilkurage.