Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-25 16:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/konet-ar-en-social-konstruktion/

Insändare

Insändare. Könet är en social konstruktion 

Egenskaperna vi i dag fäster på varandra utifrån hur vi ser ut mellan benen hänger på ett mycket svagt orsakssamband. Vårt kön definierar oss inte som människor.

Jag skulle kunna hålla med dig, Per Cederberg, eftersom jag är dotter till min far som är varm, rolig, pålitlig, trygg och ansvarstagande. Kan dock inte göra det, eftersom min far även var feminist.

Problemet med ditt resonemang är att du utgår ifrån att ”manlighet” är något självklart, som alla vet och är överens om vad det innebär. För mig är det inte alls självklart.

Jag hör till dem som tycker att genus – det sociala och kulturella könet – är en social konstruktion och att de egenskaper man hänger på män och kvinnor inte på något sätt är självklara. Det finns bra pappor, som min, och så finns det pappor som sviker och till och med slår och våldtar sina barn.

Vilka av dessa beteenden sorterar under begreppet "manliga egenskaper"? Är min pappa eller dessa andra pappor som är "manliga" eller ”omanliga”? Att ta ansvar och hjälpa andra är egenskaper som en del människor besitter, oberoende av deras biologiska kön eller könsidentitet.

Jag känner flera ansvarstagande och hjälpsamma homosexuella, av bägge biologiska kön. Jag känner även irriterande kvinnor och andra som inte är det. Om jag tröstar en rädd och ledsen man efter till exempel en terrorattack, beter jag mig ”manligt” och han ”omanligt”?

Egenskaperna vi  fäster på varandra utifrån hur vi ser ut mellan benen hänger på ett mycket svagt orsakssamband.