Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/kontanterna-avskaffar-sig-sjalva/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Kontanterna avskaffar sig själva”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Kontanterna avskaffar sig själva. Varje försök att ”rädda” en föråldrad lösning är dömt att misslyckas. Därför är lagstiftning fel väg att gå, skriver Bertil Myhr.

Rätta artikel

Kontanterna kommer att försvinna, åtminstone som vi känner dem i form av mynt och sedlar. Och till skillnad från Svante Linusson (insändare i DN den 8 maj) menar jag att kontanternas framtid i grunden inte är en politisk fråga, utan snarare en tidsfråga.

Kontanterna avskaffar sig själva eftersom de inte längre behövs. Det har nämligen kommit något bättre.

Ytterst är det varken riksdagen eller Riksbanken som avgör saken, utan du och jag. 6,7 miljoner svenskar betalar i dag med Swish. Märkligt nog är det ungefär samma majoritet som enligt en färsk Sifo-undersökning ställer sig positiva till kontanter. 

Enkätens resultat tar jag med en rejäl nypa salt. Innerst inne är vi nog mest glada över att slippa kontanterna när vi fått enkla och trygga alternativ. Det gäller inte minst alla som jobbar i butik och bussförare.

Övergången till elektroniska betalningar handlar om ett typiskt teknikskifte. Precis som när hästarna blev arbetslösa eller när tv:n blev platt.

Hur övergångsfasen ska se ut kan förstås diskuteras. Men varje försök att ”rädda” en föråldrad lösning är dömt att misslyckas. Kloka politiker vet förstås detta och lagstiftar inte om att bevara ett opraktiskt och kostsamt system.