Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Minskning av matsvinn och köttätande lika viktigt

Det finns ingen motsättning mellan ambitionerna att minska matsvinn och minska efterfrågan på animalieprodukter. Även om det finns en risk att matsvinn stjäl uppmärksamhet från köttätande kan det också vara tvärtom: att ambitionerna förstärker varandra.

Edith Wik och Mårten Thorslund har rätt i att det är hög tid att gå från ord till handling på matsvinnsfronten. Men även Ulf Jonas Paulsson har rätt i om att det är viktigt att minska efterfrågan av animalieprodukter eftersom dessa generellt sett står för en mycket högre miljöbelastning än växtbaserade produkter. Det bästa är, precis som Helén Williams skriver, att det inte finns någon motsättning mellan dessa två ambitioner.

Det är till och med så att ett enkelt, men viktigt, första steg är att drastiskt minska sitt svinn av just kött, fisk och mejeriprodukter samtidigt som en mer växtbaserad kosthållning tar form i hushållet.

När jag började forska på matsvinn 2009 var vi få som studerade svinn ur ett miljöperspektiv. Sedan dess har mycket hänt. Med den snabba kunskapsökning vi har haft de senaste tio åren är det omoraliskt att bara titta på medan maten fortsätter att rinna oss ur händerna. Kärnan i svinnbudskapet är att inte köpa in mer än du klarar att hantera innan det blir dåligt – hur svårt kan detta vara?

Politiskt sett kanske det finns en poäng i Paulssons argument att det finns en kortsiktig risk att svinnet tar uppmärksamheten från behovet av minskad animaliekonsumtion. Men det skulle även, på längre sikt, kunna vara tvärtom: att samma opinion som väcks för minskat svinn, kommer att kunna utvecklas till en opinion för minskad animaliekonsumtion. Kunskap leder till kunskap.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.