Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-19 10:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/kop-julklapparna-pa-second-hand-for-klimatets-skull/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Köp julklapparna på second hand för klimatets skull”

Årets julklapp ger ingen klimatångest, skriver Ingela Björk.
Årets julklapp ger ingen klimatångest, skriver Ingela Björk. Foto: Anna-Lena Mattsson

Köp julklappar på second hand så slipper du klimatångest. Man får sällan byta, men det gör ingenting eftersom det kostar så lite. Dessutom gör pengarna nytta om du handlar på en ideell second hand-butik, skriver läsaren Ingela Björk.

Rätta artikel

Second hand-plagg blir årets julklapp, spår Handelns utredningsinstitut. Förhoppningsvis får de rätt, för vår nuvarande konsumtion är skadlig. Det går åt 2700 liter vatten för att göra en bomullströja, och ibland över 6 kilo kemikalier per kilo tyg för olika textilplagg. Ändå köper svenskarna årligen 13 kilo kläder och slänger 8 kilo i soptunnan.

Siffror som dessa ger en magont, men att handla på second hand är härligt ångestbefriat. Man behöver inte gruva sig för om man valt rätt, för priserna är i regel så låga att ett felköp inte spelar så stor roll. Trivs man inte i det inköpta plagget så kan man ju tvätta det och lämna in det igen.

Byta får man sällan i second hand-affärer, men det går ändå att ge varor därifrån i julklapp. Man kan ju förklara för mottagaren att hen kan lämna tillbaka plagget och sedan själv välja något i butiken som hen hellre vill ha. Då får givaren visserligen betala för två saker, men det handlar inte om stora summor, och om man handlat i en ideell second hand-affär har pengarna också gått till ett gott syfte.

Bakmaskinen, vr-glasögonen och råsaftscentrifugen, som varit ”årets julklapp” tidigare år, var teknikflugor som inte höll i längden. Second hand däremot är hållbart i dubbel bemärkelse: det som säljs är bra saker eftersom de dåliga rensats ut, och återanvändning ingår i den nödvändiga utvecklingen mot ett hållbart samhälle.