Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/korrekt-berakning-av-max-positiva-klimateffekt/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Korrekt beräkning av Max positiva klimateffekt”

Max hamburgerrestaurang på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Påståendet att hamburgerkedjan Max bara klimatkompenserar för en del av det utsläpp som nötkött orsakar är felaktigt. Våra beräkningar om att företaget är klimatpositivt kontrolleras av utomstående, skriver företagets informations- och hållbarhetschef Kaj Török.

Jonas Paulsson påstår i ett svar till Max koncernledning att vi endast klimatkompenserar för en sjundedel av det sålda nötköttets klimatpåverkan. Som grund för påståendet hänvisar han till en forskarartikel. Utifrån Max klimatfotavtryck finns inte belägg för Paulssons påstående. Så vitt vi vet har Paulsson inte heller använt en standard.

För att beräkna utsläppen av växthusgaser följer Max Burgers den globala standarden Greenhouse gas protocol. Vi har också varit noggranna med att låta tredjepartgranska beräkningarna.

Max följer den enda oberoende standarden i världen för klimatneutralitet, ISO 14021. För att vara klimatpositiva binder vi 10 procent mer klimatgaser än vad klimatneutraliteten kräver.

Vi arbetar i tre steg för att driva vårt klimatarbete, vilket följer standarder och är verifierat:

1. Analysera. Max har sedan 2008 den mest heltäckande klimatanalysen i restaurangvärlden, vilket inbegriper beräkningar för direkta utsläpp, köpt energi och indirekta utsläpp. Vi har kartlagt alla utsläpp av klimatgaser i värdekedjan enligt kraven i ISO 14021 och låtit tredjepartsgranska att vi räknat rätt. Analysen täcker allt från lantbrukarens jord till gästens bord, gästens resa till och från restaurangen och mycket mer.

2. Minska. Med branschens överlägset bredaste utbud av gröna burgare med låg klimatpåverkan minskar vi de totala utsläppen med 18 procent per intjänad krona. Senast under 2022 ska varannan måltid hos oss vara fri från rött kött. Målet är att minska våra klimatutsläpp med 30 procent på sju år (från 2015 till 2022) och att behöva klimatkompensera så lite som möjligt.

3. Binda. Vi binder 110 procent av de totala utsläppen av klimatgaser i Max värdekedja. Det gör vi genom att plantera träd i projektet Trees for global benefit i Uganda (från 2020 även i Nicaragua). Från 2008 till första halvåret 2019 har två miljoner träd planterats tack vare Max insats, vilket motsvarar att 255.000 bensinbilar skulle stå stilla under ett helt år.

Projektet har fått pris av FN, motverkar fattigdom, främjar biologisk mångfald och är certifierat av Plan-Vivo. I dag är trädplantering den enda certifierade och tredjepartsgranskade metoden för att binda koldioxid från atmosfären, så kallade negativa utsläpp.