Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/koslapp-ska-inte-vara-ett-familjejippo/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Kosläpp ska inte vara ett familjejippo”

Kosläpp på Björksättra gård 2012. Foto: Nicklas Thegerström

Djuraktivisters mål med protester vid kosläpp är inte att få människor att känna sig hotade och skrämda. Det enda vi vill är att man ska få upp ögonen för hur mjölkindustrin behandlar djur, skriver djurrättsaktivisten Michelle Berghäll.

Rätta artikel

I veckan rapporterades det om att bönderna på Arlas gårdar i Gästrikland inte kommer ha ett evenemang kring årets kosläpp efter hot från djurrättsaktivister. 

Jag själv är aktivist, och för några veckor sedan gjorde Arla en polisanmälan mot mig med anledning av ett inlägg jag skrivit på Facebook. I inlägget uppmanade jag fler att delta i protester i samband med vårens kosläpp på Arla-gårdar runt om i landet. Arla såg min uppmaning som ett hot mot lantbrukare och besökare, men det är en felaktig bild av vad jag och andra aktivister gör under våra protester.

Djurrättsaktivister har närvarat vid många kosläpp tidigare år och har då placerat sig bredvid varandra eller varit utspridda bland publiken. När korna släppts ut lyfter man upp skyltarna med budskapen och står där under tystnad. Eventuellt delar någon ut flygblad till åskådarna. 

Om man är nära korna är vi noga med att de inte blir skrämda av våra skyltar och banderoller. Därför väntar vi på att korna är ute och inte stannar på vägen eller vänder tillbaka in när de är på väg till hagen. 

Vi som är emot mjölkindustrin anser att det är fel att göra ett jippo för familjer av något som bygger på utnyttjande och dödande av oskyldiga djur för att företag ska tjäna pengar. 

Aktivisters närvaro vid kosläpp beror inte på att vi har något emot själva utsläppet – den delen är bland de få positiva saker för djuren i mjölkindustrin. Men man kan ju fråga sig varför det inte blir samma ståhej när man stänger in korna över vinterhalvåret? 

Medan vi fredligt uppmanat folk att inte stödja en industri som utnyttjar djur har det hänt att människor skrikit, ryckt skyltar ur våra händer, betett sig hotfullt och förföljt oss. Men vi är noga med att svara med lugn och inte reagera på deras ilska.

Vi blir kallade för militanta djurrättsaktivister som skränar med plakat som skriker ut vidriga och obehagliga budskap. Men målet med protesterna vid kosläppen är inte att få människor att känna sig hotade och skrämda till att inte besöka dessa evenemang. Det enda vi vill är att människor ska få upp ögonen för mjölkindustrins sätt att behandla djur, och sluta stödja denna. 

Under de djurrättsaktivistprotester som ägt rum har ingen skrikit på besökarna eller betett sig otrevligt. Inget hotfullt har heller stått på skyltarna, utan där finns information om mjölkindustrin och texter som förhoppningsvis får människor att tänka till. Däremot har aktivister fått utstå en hel del.

Många av aktivisterna har varit duktiga i agerandet med barn. En bra grej är att sätta sig på huk för att komma ner på barnets nivå och fråga om de förstår varför vi är där. Vi vill förklara och få människor att tänka bortom mjölkindustrins lögner. Det gör man inte genom att förmedla ilska. 

Även vi som i dag står upp för djuren har någon gång betalat för produkter gjorda på utnyttjande av djur, men vi hoppas att fler ska börja förstå hur fel detta är. Industrins propaganda har de senaste decennierna normaliserat detta och nått långt in i skolor och våra huvuden. 

Självfallet kan företag känna sig hotade. Deras verksamhet gå under om människor skulle besluta sig för att de tycker att det är fel att köpa de produkter som kommer ur denna industri. 

Mina förhoppningar med dessa ”hot” var att fler ska komma på protesterna för att stå upp för djuren. Målet är att ge besökare på kosläpp information om vad de stödjer när de köper mjölkprodukter. Det gör att de lättare kan ta beslutet att inhandla växtmjölk i stället för att ge pengar till en industri som livnär sig på att separera kor från sina kalvar, utnyttja deras kroppar till fullo för att sedan skicka dem till slakteriet när de inte är lönsamma längre.