Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 21:26 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/kottatare-ska-lata-vegetarianer-vara-ifred-vid-matbordet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Köttätare ska låta vegetarianer vara ifred vid matbordet”

Veganburgare.
Veganburgare. Foto: Evelyn Hockstein

Köttätare ska låta vegetarianer vara i fred vid middagsbordet. Vi som bara äter grönsaker gör en insats för miljön och klimatet - och gör dessutom köttätarna en tjänst, skriver läsaren Sandybell Ryytty.

Jag slutade äta kött redan i mitten av 90-talet och har därför hört de flesta ”argument” emot vegetarisk kost. Jag sätter argument inom citationstecken eftersom det i mitt tycke sällan är fråga om några direkta argument. Oftast handlar det enkom om känslomässigt baserade argument. 

Om jag väljer att äta vegetariskt kommer det på intet sätt gå ut över någon annan. Därför kan jag inte låta bli att förundras över att människor fortfarande har problem med att andra väljer att äta en växtbaserad kost. Vad är ert problem, vill jag bara skrika! Men eftersom jag är en artig person skriker jag inte

Jag försöker argumentera de gånger jag orkar. Andra gånger så väljer jag faktiskt att själv vara den som ser till att det inte blir en diskussion av det, för det är så tröttsamt att folk gång på gång ska ifrågasätta ens kost. 

Jag har även lagt märke till att om jag svarar att det är av etiska skäl, för djurens skull, provoceras människor mer än om jag bara svarar att jag inte tycker att kött är gott. Det känns alltså okej för många människor att jag väljer bort något av egoistiska skäl, men inte att jag gör det för någon annans skull. Varför?

Personligen tror jag att det delvis handlar om eget dåligt samvete, delvis att många lider av låg självkänsla och känner sig provocerade av tanken på att de vet, att om jag inte tycker att det är rätt att äta kött ur ett etiskt perspektiv tycker jag antagligen inte att det är rätt när de gör det heller. Och ja, det stämmer, för det tycker jag inte.

Emellertid har jag folkvett nog att låta bli att trycka upp det i ditt ansikte medan vi äter, om du bara låter bli att fråga. Fråga inte om sådant du inte vill veta, brukar man säga. Det är tröttsamt att jag mer eller mindre ska behöva ljuga för att inte kränka dig, trots att det är du som frågar. Ack, så tröttsamt! 

Vad som också är tröttsamt är att läsa om hur barn nekas vegansk kost i skolan och att människor samtidigt mer eller mindre tycker att det är rätt åt de familjer som drabbas och samtidigt passar på att kasta ur sig diverse mindre smickrande saker om veganer. Borde ni inte i stället vara tacksamma för att andra faktiskt väljer att äta en kost som även gynnar er?

En helt växtbaserad kost är det absolut bästa ur miljö- och klimatsynpunkt. Veganer gör alltså att du tvingas dra ner på din egen köttkonsumtion i något lägre takt än du annars skulle behöva göra. Kan du inte bara vara lite tacksam och låta maten tysta mun? Det finns nog vissa veganer som skulle må bra av det också. Fast det är klart, då krävs det ju att man får någon mat först.  

DN Åsikt 1 november 2018 kl 05

Insändare

Sandybell Ryytty:
”Köttätare ska låta vegetarianer vara ifred vid matbordet”

Svar

Så kommenterar du, skriver svar och insändare.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.