Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Köttbranschen ljuger om klimatet

Köttproducenten HKScan ljuger och vilseleder avsiktligt i syfte att fortsätta med en industri som förstör planeten. Redan 2010 rapporterade FN:s miljöpanel UNEP att vi omgående och drastiskt måste minska köttkonsumtionen för att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna.

Det är tröttsamt att läsa HKScans lögner om köttindustrin. Inlägget kommer samma dag som en rapport om att minska livsmedls miljöpåverkan genom producenter och konsumenter i tidskriften Science. I rapporten slår forskarna fast att det enskilt mest effektiva sättet att minska vår miljöpåverkan på jorden är att undvika kött och mejeriprodukter.

Debattinlägget kommer också samtidigt som torkan breder ut sig över Sverige. Maj präglades av extrem värme och torka.  Skogsbränder rasar och det råder eldningsförbud på många platser. Extremväder blir allt vanligare och klimatet  seglar upp som vår tid stora ödesfråga. Det är ironiskt att klimatförändringarna som svensk köttindustri själva bidragit till nu sätter  käppar i hjulet för svensk köttproduktion.

HKScan påstår att svenska uppfödningen av djur är en av de mest hållbara i världen. Detta är inte sant. Ett dussin forskare skrev 2015 på DN debatt att ”den samlade forskningen på området [ger] inget stöd för det så kallade klimatsmarta nötköttet”.

Tyvärr passerar det vi ser nu in i trenderna med den globala uppvärmningen. Det blir varmare, regnar vid fel säsonger och vi får mindre tillgång till vatten. Det säger Johanna Alkan Olsson, miljö- och klimatforskare vid Lunds universitet, i en artikel i Svenska Dagbladet. Enligt rapporten "Feeding a Thirsty World" från Stockholm International Water Institute kan på 40 års sikt nästan alla behöva bli vegetarianer om en katastrofal global livsmedelsbrist och matkris ska förhindras.

Vetenskapliga rådet för hållbar utveckling (VRHU) uppmanar till en politik för kraftigt minskad köttkonsumtion, där upphandling av mat är ett synnerligen viktigt verktyg. VRHU vill se konkreta åtgärder som minskar utsläppen av växthusgaser från produktionen av animalier och som minskar konsumtionen av de animalieprodukter som har mest negativ påverkan på klimatet.

Redan 2010 rapporterade FN:s miljöpanel UNEP att vi omgående och drastiskt måste minska köttkonsumtionen för att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna. Det är hög tid att svenska politiker tar initiativ till ett globalt vegoskifte.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.