Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/kraftig-upprustning-av-forsvaret-fel-vag-att-ga/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Kraftig upprustning av försvaret fel väg att gå”

Soldater med kamouflagemålning i Trosa 2017 under övningen Aurora. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Trots att risken för krig i Europa är låg satsar Sverige på att kraftigt stärka försvaret. Vi borde i stället återupprätta vår neutrala status, skriver läsaren Ivan Aronsson.

Rätta artikel

Det förbereds en kraftig upprustning av Sveriges försvar. Alla vapengrenar ska förstärkas så att det bättre tillfredsställer strategerna inom Nato. Detta motiveras med att det föreligger ett ökat hot från Ryssland.

Men krigsrisken i Europa är låg. Den har knappast ökat genom Rysslands – i min mening – fredliga annektering av Ukraina. Det som leder till krig är att det föreligger en stark önskan om krig hos befolkningen.

Så var fallet när första världskriget bröt ut, vilket framgår av historikern Peter Englunds bok ”1914”. På den tiden var den manliga befolkningen frustrerad i många avseenden. Den viktorianska mentaliteten tryckte tillbaka sexualiteten. Det fanns inga möjligheter till fredlig utövning av aggressivitet. 

Äventyrslust kunde bara tillfredsställas med geografiskt upptäcktsresande, vilket var möjligt bara för ett fåtal, som därigenom blev hjältar. I ett krig kunde många fler bli hjältar. Därför väckte det stor entusiasm när man fick chansen att gå ut i krig.

I Tyskland rådde under mellankrigstiden stor bitterhet och svåra ekonomiska förhållanden. Hitlers budskap och det han åstadkom var precis vad befolkningen ville ha. Det var inte svårt att övertyga massorna att krig var rätt väg att gå.

I dagens Europa finns ingen motsvarighet till detta. Aggressivitet och ärelystnad kan tillfredsställas genom idrottsprestationer. För sexuella önskemål finns få hinder. Tycker man att vardagen är trist reser man bort. Människor är med andra ord relativt nöjda. 

Det gäller också Ryssland. Visserligen har landet ekonomiska problem, men det lär inte finnas många ryska invånare som tror att ett krig skulle göra saken bättre.

Den amerikanske presidenten Dwight D. Eisenhower varnade för det militärindustriella komplexet. Starka krafter ville fortsätta tillverka krigsutrustning av ekonomiska skäl. Det gav vinster åt aktieägarna.

Tyvärr lyckades man inte stoppa dessa intressen. USA är därför världens största krigsmakt. Detta skapar föreställningar om hot och alstrar hat hos dem som drabbas av USA:s krigsföring. Sverige bör inte hjälpa till med detta genom att alliera oss med USA.

Sverige bör återupprätta sin neutralitet och försvaret bör anpassas till det minimum som behövs för att denna neutralitet ska respekteras. Det kan i och för sig motivera förstärkningar på lämpliga områden.