Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 13:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/krangla-inte-till-det/

DN Åsikt

DN Åsikt. Krångla inte till det

Ditt förslag är egentligen utökad lagstadgad semester. Tror dock att vi vill ha kvar lite gemensamma lediga dagar. Det är trevligt och praktiskt.

Rätta artikel

Alexander, du krånglar till det hela. Vad du egentligen föreslår är att slopa helgdagar och öka på den lagstadgade semestern. Det är cirka 10 helgdagar, så varför inte öka på den lagstadgade semestern från fem veckor till sju. Tada, så var det löst. Skulle då bli åtta härliga semesterveckor när man jobbat ett tag.

Nu tror jag dock att det vore trevligt med lite gemensamma ledighetsdagar, typ julafton, nyårsafton, midsommarafton med mera. Dels kan arbetsplatser stänga då och dels så kan man göra saker tillsammans. Visst, många av dem är kristna. Men, handen på hjärtat, att ha julledigt är ganska skönt vare sig man är troende kristen eller ej. Och nyår och midsommar och svenska flaggans dag och första maj är knappast kristna. Och äggkulten i påsktider, med inlånad påskhare. Vete gudarna vad det är för något. Knappast kristet.

Kanske skall du agitera för "bank holidays" som de har i England. Dessa är lediga dagar som inte alls behöver ha med religion att göra. Det är 10 stycken helt enkelt, spridda över året. En del kristet motiverade, men om de infaller på en lördag/söndag så blir det en annan dag i stället.

Varför inte en kompromiss? Behålla fem lediga dagar och öka på den lagstadgade semestern till sex veckor. Dessa dagar kunde vara nyår, midsommar, två dagar i  jul, första maj och nationaldagen. Vad sägs?

Enda problemet med att öka på lagstadgad semester är kanske att arbetsgivarna helt sonika slopar den extra vecka man brukar få efter ett tags jobb. Då blir det mindre ledigt. Vore trist.