Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 02:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/krankarnas-overtradelse-ar-det-sista-steget/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det är inte bara Moderaterna som är problemet

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det duger inte att bara förfasa sig över att moderaten Delmon Haffo kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för hora. Något är i grunden felaktigt med vår samtalskultur – som vi nu måste börja att förändra.

Rätta artikel

På samma sätt som vi män alla är en del av en manskultur som i slutändan möjliggör kränkningar och diskriminering av kvinnor, så är vi alla också en del av den samhälls- och samtalskultur som möjliggör för Delmon Haffo att kalla minister Annika Strandhäll för hora. Den kulturen finns förstås allra närmast Haffo i den gruppen runt honom på Moderaternas partikansli. Den fanns också vid bordet på den fest där Oscar Sjöstedt berättade sin judehistoria för kompisarna i SD-ledningen.

Men den finns inte bara i de politiska kretsarna. Den finns på läktaren där motståndarlagets spelare hånas och kränks. Den finns i arbetsplatsens fikarum där någon raljerar över en ”kärring” eller en ”tjockis”. Den finns på skolgården där mobbaren trakasserar någon med fel hudfärg, kön, kläder eller egentligen vad som helst som avviker från normen. Fast det som gör det möjligt är inte mobbaren, förövaren eller huliganen - det är vi. Du och jag. Överallt. Vi som står i närheten, vi som skrattar förläget, vi som rycker på axlarna, vi som tiger, vi som tittar åt ett annat håll och är lättade över att det inte var vi som var föremål för kränkningen, den här gången.

Kränkarnas överträdelser av anständigheten är bara det sista steget i en lång och unken process där vi tillåter samtalsklimatet att ruttna och härskna tills detta är den logiska följden.

Det är bra att Haffo fick sparken. Bra att Anna Kinberg Batra och Tomas Tobé säger ifrån. Men det räcker inte. De ansvarar för den kultur som bildas under deras ledning. De anställer folk. De ger uppdraget till de som ska bära partiets kultur. Att det blev Haffo som fick gå är mest en slump. Hans kränkning hade aldrig varit möjlig utan den jordmån i vilken kränkningar, diskriminering och människoförakt kan växa.

Men problemet är heller inte bara Moderaternas. Det finns i någon utsträckning i alla partier, i hela vårt samhälle. Om vi vill ha ändring på den jordmånen måste vi gräva där vi står och plantera andra växter. Vi måste själva sätta tonen i våra egna möten, på arbetsplatsen, i skolan, på idrottsplatsen, på nätet, på krogen, i fikarummet, på tunnelbanan, i hemmet. Annars kommer vi till sist sitta vid vårt eget middagsbord och svära åt varandra. ”Skicka mjölken, din jäkla hora!”

Är det verkligen så vi vill ha det?