Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/kriskommission-behovs-for-att-hjalpa-hemmasittare/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Kriskommission krävs för att hjälpa hemmasittare”

5.500 barn är hemmasittare. Foto: Adam Daver

Regeringen bör tillsätta en kriskommission för att hjälpa barn som är hemmasittare. Föräldrarna till dessa barn kämpar ett system som inte längre fungerar, skriver läsaren Åsa Schneider.

Rätta artikel

Ännu ett barn i min omgivning orkar inte gå till skolan. Efter många års kämpande med både att lära sig saker och kompisrelationer mäktar han inte med. 

Jag tycker att han gör det enda rätta som säger stopp. Att vägra gå dit blir enda maktmedlet han har till slut. När alla andra rop på hjälp inte hörsammas blir det den sista utvägen från ett psykiskt helvete.

TV4-programmet ”Kalla Fakta” visade ifjol att 5.500 barn är hemmasittare. Vi hade aldrig accepterat att vuxna behandlades på det här sättet.

Lagen slår fast att skolors utbildning ska ”främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära sig”. De klarar inte av sitt grundläggande uppdrag längre. Detsamma gäller dess huvudmän, vare sig det är kommuner eller privata aktörer. 

Barn- och ungdomspsykiatrin har långa köer och kan inte fullfölja sitt uppdrag. Familjer och föräldrar bär själva ansvaret och de jobbar ensamma mot ett system som inte längre fungerar.

Regeringen med utbildningsminister Anna Ekström (S) i spetsen bör tillsätta en kriskommission som får i uppdrag att snabbt genomlysa situationen och komma med kraftfulla förslag på vad vi behöver göra för att dessa 5.500 barn ska få en av sina grundläggande mänskliga rättigheter, nämligen rätten till utbildning, tillgodosedd.