Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Kristendomen behövs för att rädda Sverige

Pite stadskyrka, Norrlands äldsta träkyrka. Foto: Erik Simander/TT
Pite stadskyrka, Norrlands äldsta träkyrka. Foto: Erik Simander/TT

Statens omsorg räcker inte för att skapa trygghet och säkerhet. Den kristna tro som satt sin prägel på vårt samhälle i mer än tusen år är långt ifrån utraderad.

I förra veckan landade broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” i varje svensk brevlåda. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vill att alla som bor i vårt land ska vara förberedda på en situation när det som vi tar som självklart – allt från rent vatten när vi vrider på kranen och ett överflöd av varor i livsmedelsbutiken till ett demokratiskt samhällsskick med tanke-, religions- och yttrandefrihet – kan utsättas för allvarliga hot.

Det är utmärkt att våra myndigheter tar sitt ansvar att informera medborgarna om vad som gäller när det som inte får hända ändå har inträffat. En grundläggande uppgift för staten är att så långt möjligt värna medborgarnas säkerhet i fred likaväl som i krig, under lugna förhållanden likaväl som när krisen är ett faktum.

Men det räcker inte för att skapa trygghet och säkerhet. Denna nationaldag, när vår blågula korsmärkta flagga hissas på fler flaggstänger än någon kan räkna och när nationalsången ”Du gamla, du fria” ljuder, behöver vi också vända oss till Gud, Han som har den yttersta makten, i bön för vårt land och för vår framtid.

Sverige sägs vara världens mest sekulariserade land. Frågar man svenska folket är det en försvinnande liten minoritet som helhjärtat instämmer i påståendet att religionen är viktig i det dagliga livet. Frågan man däremot om man tror att det finns en högre makt blir andelen ja-svar många gånger större. Och ännu fler är beredda att berätta att de ber regelbundet eller åtminstone när det krisar till sig.

Svenskarna är inte så sekulariserade som det hävdas. Den kristna tro som satt sin prägel på vårt samhälle i mer än tusen år är långt ifrån utraderad. Och, vad bättre är, Gud har inte gett upp hoppet om Sverige. Han är redo att lyssna till våra böner och höra våra rop om bistånd, i det privata livet likaväl som i samhället.

I merparten av landets kommuner möts människor till nationaldagsbön organiserad av den ekumeniska rörelsen Sverigebönen. Till dessa samlingar är var och en välkommen, också den som sällan eller aldrig besöker en kyrka.

Men det finns också möjlighet att på nationaldagens kväll klockan 21 sätta sig framför datorn eller greppa surfplattan eller den smarta telefonen, knappa in ”vägen.nu” och förena sig med kardinal Anders Arborelius, biskop i Katolska kyrkans svenska stift, Tomas Sjödin, pastor i Smyrnakyrkan i Göteborg, Elisabeth Sandlund, ledarskribent på tidningen Dagen, och undertecknad Carl-Erik Sahlberg samt många andra i en bön för Sverige och svenskarna.

Vi ropar till Gud om beskydd mot allt som vill förstöra och förgöra vårt land. Vi ber om att Han ska hålla sin hand över valrörelsen inför höstens riksdagsval och låta det äga rum utan otillbörlig påverkan från främmande makter. Vi vädjar om mjuka hjärtan, medmänsklighet och en aldrig sinande respekt för det okränkbara människovärdet hos våra makthavare och om ett respektfullt tonläge i samhällsdebatten. Vi ber för alla människor som känner oro för samhällsföreteelser som brottslighet och miljöförstöring och för sin egen situation när dragkampen om de gemensamma resurserna hårdnar.

Vi vet att Gud hör en uppriktig bön i Jesu Kristi namn, att många människors böner kan förändra förhållanden och att Gud vill ge nytt hopp där hopplösheten griper omkring sig. Var med oss och be på nationaldagen den 6 juni!

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.