Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 15:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/kritik-mot-religioner-far-inte-tolkas-som-rasism/

DN Åsikt

DN Åsikt. Kritik mot religioner får inte tolkas som rasism

Foto: Majdi Mohammed/AP

Vi måste kunna kritisera religion utan att det stämplas som rasism eller främlingsfientlighet. Men det kräver att vi lär oss att skilja på fördomar mot människor och kritik mot religiösa idéer.

Rätta artikel

Att kritisera religiösa doktriner har i alla tider inneburit risker. Vi kan läsa nyheter från Pakistan, Bangladesh och Saudiarabien där ex-muslimer och sekulära bloggare förföljs och mördas som en direkt följd av landets lagar, av sina egna familjer eller av religiösa lynchmobbar.

Även i Sverige finns risker med att framföra religionskritik. Här riskerar kritik mot religiösa doktriner att tolkas som rasism och främlingsfientlighet. Rasism existerar så klart, och är ibland maskerat som religionskritik. Detta skall ej accepteras. Men kritik mot religiösa doktriner måste kunna framföras utan risker, och ett demokratiskt samhälle bygger på att alla kan ta del av andras åsikter.

Ex-muslimer och även en minoritet av troende progressiva muslimer stämplas som förrädare och rasister genom att påtala eller belysa icke-demokratiska värderingar inom religion de själva tillhör eller har tillhört. Deras Facebook- och Twitterkonton stängs ned och beskylls för rasism och islamofobi. Dessa beskyllningar beror bland annat på att religion blir identitet, och all religionskritik i och med detta blir kritik mot den troendes person.

Personer utan något annat uppsåt än att belysa vissa problem, som till exempel hedersproblematik eller religiösa doktriner, blir misstänkliggjorda och etiketterade med begrepp och uttryck som för många är lika obegripliga som akademiska.

Vi styr vår väg mot avgrunden med dessa förutsättningar, men vägen är kantad med goda intentioner, samt den påtagliga rädslan för att kritisera någon eller något som kan klassas som minoritet. Det krävs att vi börjar skilja på fördomar mot människor och kritik mot religiösa idéer.

Vi kan skilja på kommunism och kommunister, schack och schackspelare, buddism och buddister, matematik och matematiker. Men när det kommer till islam kan vi inte inte skilja mellan religionen islam och dess utövare, muslimerna. Muslimofobi, alltså personangrepp, skall aldrig tolereras. Islamkritik däremot skall precis som all annan kritik av ideer kunna existera och blomstra i fungerande demokratier.

All religion och alla ideer behöver kritiseras och granskas, reformeras och förbättras. Vi borde ställa oss frågan: hur kan vi kritisera islam på ett konstruktivt sätt och hur vill muslimer själva att kritik av islam formuleras?

Idéer, kulturer, religioner och ideologier kan och får aldrig ha rättigheter och får aldrig stå över kritik. Ett samhälle där allas känslor kan bli sårade och allas idéer kan bli kritiserade är det enda samhälle som värt att kämpa för.