Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Kritiken handlade om att inte betala skatt

På vilket sätt skulle förslaget att lägga stora pengar på populära "välgörande ändamål" öka skatteintäkterna för den svenska välfärden eller andra skattefinansierade projekt i Sverige?

Den kritik som riktats mot miljardärerna handlade om att det inte betalat tillräckligt med skatt att använda i den svenska välfärden mm.

På vilket sätt skulle förslaget att lägga stora pengar på populära "välgörande ändamål" öka skatteintäkterna för den svenska välfärden eller andra skattefinansierade projekt i Sverige? Det är ju då fortfarande så att det är miljardärerna och inte de svenska (demokratiskt valda) politikerna som bestämmer vart pengarna skall gå.

Jag kan därför inte se att förslaget på något sätt skulle påverka den kritik som riktas mot miljardärerna.

Såvitt jag förstått har de heller inte gjort något olagligt och inte brutit mot några skatteregler. I vart fall har jag inte sett någon sådan kritik. Stormen i mediernaverkar därför ha fått karaktären av drev och intentioner att "ta över" rättsskipningen. Men i en rättsstat är det domstolar som utdömer eventuella straff efter att myndigheter (polis, ekobrottsmyndighet, skatteverk o.d.) har utrett fallen.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.