Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 19:11 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/kroppsaktivismen-uppmuntrar-manniskor-att-ma-bra/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Kroppsaktivismen uppmuntrar människor att må bra”

Anna Perlstam är SFI-lärare i Malmö och driver ett Instagramkonto som kroppsaktivist.
Anna Perlstam är SFI-lärare i Malmö och driver ett Instagramkonto som kroppsaktivist. Foto: Privat

Kroppsaktivismen uppmuntrar inte fetma. Det enda den försöker uppmuntra är att människor ska må bra med sig själva, skriver kroppsaktivisten Anna Perlestam.

Mitt barnbarn är bara åtta år och mår redan dåligt när hon är i skolan för att hon blir kallad tjockis som ett skällsord. Tjock är något av det värsta du kan vara. Det får vi veta redan som barn. 

Det finns undersökningar som visar att många flickor redan i sjuårsåldern är missnöjda med sina kroppar och vill banta. 2012 gjorde Region Skåne en omfattande undersökning om barns och ungdomars hälsa. Nästan var fjärde flicka i årskurs 9 ville banta, trots att de var normalviktiga. 

I dagens samhälle behöver du inte ens vara tjock för att bli kallad tjockis. Så snävt kroppsideal har vi i dag. Du behöver inte bära på särskilt många extra kilon för att betraktas som tjock och därmed beläggas med en massa egenskaper som räknas som negativa. Är du tjock anses du vara lat, mindre begåvad och ohälsosam. 

Vi är många som inte har en normkropp. Och ändå luras vi att tro att vi är ganska ensamma om våra icke-normkroppar.

Modevärlden och medievärlden är väldigt bra på att få oss att känna så. De är väldigt bra på att exkludera, oavsett vad de vill förmedla. Det kvittar om det är reklam som handlar om hur du ska få bukt med din förstoppade mage, eller vilka flingor du ska äta till frukost, eller vilket försäkringsbolag du ska teckna avtal med. Det är nästan uteslutande smala människor som medverkar.

Som en reaktion på detta finns kroppsaktivismen. Den handlar om att alla kroppar är okej och att alla kroppar ska få synas.

I förlängningen är syftet att få bort fixeringen vid kroppens utseende och den kroppshets som råder. Den handlar om att få lov att existera utan att ses som en förolämpning som ska kritiseras, hånas, föraktas, bedömas och diskuteras.

Kroppsaktivister säger inte att människor ska sluta träna, äta skräpmat dagarna i ända och bli tjocka. Och oavsett så lär det aldrig hända. Ingen blir tjock frivillig eftersom alla vet hur samhället ser på tjocka. 

Så sluta säg att kroppsaktivismen uppmuntrar fetma. Det enda den försöker uppmuntra är att människor ska må bra med sig själva, att de ska sluta med självhat och inte känna sig misslyckade för att de inte ser ut som idealet.

Att våga njuta av livet. Bada i havet. Leka. Gå i badkläder. Använda shorts. Äta en glass i sommarvärmen. Skratta. Dansa. Ta ett glas vin på en uteservering. Som vem som helst.

Är det för mycket begärt? 

DN Åsikt 16 oktober 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.