Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-26 00:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/kunskapen-om-menscykeln-viktig-att-kunna-gora-ett-bra-val/

Insändare

Insändare. Kunskapen om menscykeln viktig för att kunna göra ett bra val

En problematisk menscykel kan signalera underliggande hälsoproblem. Med ett konstant förtryckande av symptom ställer vården till problem för kvinnor som inte nystar i sin eventuella ohälsa förrän de har en barnönskan.

Vi 80-talister som fick p-piller i tidiga tonåren lärde oss att smärtsamt sex, märkliga blödningar, slidtorrhet, svårigheter att få orgasm och konstanta svampinfektioner var “normalt”. Många av oss som slutade upplevde att livet gick från svartvitt till färg, men få anmälde sina biverkningar. Mörkertalet vad gäller till exempel nedstämdhet är med andra ord enormt. Dock, när danska forskare korsdrog över en miljon kvinnors journaler för samband mellan preventivmedel och depressiondiagnoser och/eller förskrivning av antidepressiva, fann man bland annat en 80-procentig riskökning för tonåringar på p-piller.

Sannerligen är det svårare att sälja syntethormonella preventivmedel för män, med den digra (bi)verkningslistan. Enligt en ny studie minskade både klitoris och blygdläpparnas storlek samt blodtillförseln, och ledde till ökad samlagssmärta. Försök sälja in det till en man; du kommer inte ha lust, den reser inte sig OCH den krymper!

Uttrycket “syntethormonellt” krävs för att skifta det paradigm som replikförfattarna företräder, vilket intalar menstruanter att deras egna hormonfluktuationer är problematiska på individ- och samhällsnivå. Vi behöver benämna saker för vad de är. Syntethormoner är inte likadana som de kroppsegna, varken molekylärt sett eller effektmässigt. De syntetiska hormonerna är så “förbättrade” att de ökar risken för blodpropp och bröstcancer, vilket kroppseget progesteron skyddar ifrån.

Som Johansson påpekar så hänvisas det till sjukliga menscykler när gynekologer talar för att medicinera bort dem. Menscykeln är en spegling av allmänhälsan. Många faktorer spelar in vid till exempel tunga blödningar, vilka borde fångas upp av vården innan dess att man rekommenderar till exempel p-piller som behandlingsmetod. Varför blöder patienten för mycket?

Att vara gravid och amma är hälsosamt, men det är inte det replikskribenterna Gemzell-Danielsson, Kopp Kallner och Cleeve förespråkar. De tycker att menstruanter kontinuerligt bör ta bort ägglossningen. Någon fertilitetsförståelse där är inte att tala om. Det förefaller mig orimligt att år 2017 utgå ifrån att en essentiell kroppsfunktion som påverkar hela kroppen är onaturlig.

De sjukdomar som preventivmedlen skyddar mot har flera underliggande orsaker andra än menscykeln i sig. Och samma “säkra” medel som minskar risken för vissa cancerformer, ökar samtidigt risken för bröstcancer, livmoderhalscancer, insulinresistens, depression, kronisk inflammationoch autoimmuna sjukdomar som Crohns. De som har problem med till exempel PMS eller PCOS ser problemen återkomma efter avslutat bruk.

Rätten till och tillgången på preventivmedel är för mig okränkbar. Valet av preventivmetod är personligt, men kunskapen om hur menscykeln och syntethormonella preventivmedel fungerar är en absolut förutsättning för att kunna göra ett informerat val, och att menstruanter nu söker den kunskapen är feminism i handling.