Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Kvinnor, ni har rätt till njutning på egna villkor

Foto: 
Science Photo Library/IBL
Foto: Science Photo Library/IBL

Jämställdhetsnormen är stark just nu och det är självklart en bra sak. Men sexualitetsnormen är fortfarande mycket starkare. När det gäller våra normer kring hur sexuell njutning ”ska” se ut och fungera har jämställdheten inte mycket att säga till om.

Kvinnor och män är fortfarande livrädda för att inte duga sexuellt för varandra. Vi är övertygade om att normerna – som ingen känner igen sig i – krävs av motparten. Män tror att kvinnors njutning kräver av dem att vara mer dominanta och handlingskraftiga än kvinnorna. Kvinnor tror att mäns njutning kräver av dem att vara undergivna objekt speglade i ouppnåeliga ideal. Denna ojämställda och onaturliga modell för relationer mellan könen följer med oss alla, ut ur sovrummen och in i samhället. Även när vi inte är ute efter sex vill vi upprätthålla vår sexuella status. Könsnormerna för sexuell duglighet gör oss ojämställda även när vi inte är ute efter sex. För även om vi inte alltid vill ha sex så är vi alltid i behov av bekräftelse på vår sexuella lämplighet.

Ingen av oss passar i normen men män har lättare att uppnå tillfredsställelse inom den. Män torde därför ha svårare än kvinnor att se det onormala i könsrollerna.

Så kvinnor, kräv er biologiska rätt till tillfredsställelse i sänghalmen! Ta stolt plats med er njutning så som den är. Ni är inte till för män, ni är till för er själva. Ta er egen njutning på allvar. Det är bra att ni genom #metoo ställer krav på frihet från det onda. Men ska vi bli jämställda måste ni också ställa krav på frihet till det goda. Till njutning på egna villkor. Många män är rädda för att erkänna det ens för sig själva men de är inte heller nöjda med rollen de spelar.

Så kan vi gemensamt lägga ner skådespelet? Kan vi överbygga ”orgasmglappet” tillsammans? Som sagt, vi män är rädda och fega av oss så ni kvinnor får nog i vanlig ordning visa vägen framåt. Män vet dessutom generellt sett inte hur en tillfredställer en kvinna på riktigt. Vi vill inget hellre än att få veta hur det ska göras, men vågar inte fråga eftersom vi då måste erkänna för oss själva att vi inte vet vad vi sysslar med. Så hitta er egen njutning utanför könsrollen och visa er själva så som ni är skapta så kommer vi alla att gå en ljusare framtid till mötes. Och kräv av män att göra detsamma. Det kommer kännas jobbigt för många av oss att lämna tryggheten som normsystemet ger men vi har allt att vinna.

Till sist ett tips till er kvinnor från en man: Sluta tycka illa om er naturliga kroppsbehåring. Ni bestämmer såklart själva över den, men tyck inte så illa om den. Det gör det svårare för er att vara nöjda och stolta som den ni är. Inför en "vildväxt månad" varje år eller något liknande om det känns bättre, och påbörja normaliseringsprocessen.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.