Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 08:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/l-ledamoterna-borde-trotsa-jan-bjorklund-och-rosta-ja/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”L-ledamöterna borde trotsa Jan Björklund och rösta ja”

Liberalernas partiledare Jan Björklundvid en pressträff i riksdagen efter att ha träffat talmannen Andreas Norlén den 15 oktober.
Liberalernas partiledare Jan Björklundvid en pressträff i riksdagen efter att ha träffat talmannen Andreas Norlén den 15 oktober. Foto: Claudio Bresciani/TT

L-ledaren Jan Björklunds argumentation att en M+KD-regering skulle bli beroende av SD håller inte. Därför borde Liberalernas riksdagsledamöter rösta ja till Ulf Kristersson i statsministeromröstningen på onsdag, skriver L-medlemmarna Massimo Cocco och Mårten Hemström. 

Rätta artikel

Vi är liberala väljare och gräsrötter som vädjar till våra representanter i riksdagsgruppen och till våra ombud i partiledningen att vid statsministeromröstningen på onsdag inte rösta ner Alliansens egen statsministerkandidat.

Vår känsla är att en sådan händelse skulle ha dramatiska konsekvenser för den fortsatta sammanhållningen inom Alliansen, inte bara med avseende på tilliten på ledningsnivå, utan även inom den breda borgerligt orienterade väljarkåren.

Liberalerna är i mångt och mycket motsatsen till Sverigedemokraterna, det håller vi med om, men just därför kan vi inte acceptera ett rent ideologiskt angreppssätt på det komplicerade parlamentariska (död-)läge som svensk demokrati har hamnat i.

Den argumentation som förs av partiledningen för att motivera den planerade “vådaskjutningen” av vår egen statsministerkandidat är föga trovärdig. Låt oss titta närmare på de två huvudargumenten:

1. ”En Alliansregering utan förtroende från S eller MP skulle bli beroende av SD” repeteras som ett mantra. Men strikt taget är detta påstående falskt, då en sådan regering i själva verket skulle bli beroende av riksdagen, inte av ett enskilt parti. 

Regeringen skulle i alla omröstningar vara lika beroende av SD som av S (men även av V och MP). Då det i riksdagen finns det en hög medvetenhet om behovet av att bryta blockpolitiken finns det även goda förutsättningar för breda överenskommelser med andra partier än SD, trots oenighet vid omröstning av statsministerkandidaten.

2. ”Det är inte Ulf Kristersson som statsministerkandidat som vi kommer att rösta nej till” har Jan Björklund sagt på Facebook. Men de facto är det precis vad riksdagsgruppen kommer att göra nu på onsdag. Vi undrar hur det har kunnat gå så långt att ordens betydelse vänds till sin motsats, även i vår egen kommunikation. Skulle vi inte ta upp kampen mot desinformationen?

Vi har full respekt för att det är våra ombud och folkvalda representanter i riksdagen som fattar de taktiska besluten. Vi vill dock medvetandegöra våra representanter att bland väljare och gräsrötter finns en uppriktig oro för följden av ett beslut och av en kommunikation som vi uppfattar gå stick i stäv mot våra förväntningar.