Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/laga-mycket-mat-pa-en-gang-sa-slipper-ni-matsvinn/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Laga mycket mat på en gång så slipper ni matsvinn”

Foto: Laura Leyshon/TT

Att laga mycket mat är ett bra knep för att slippa kasta mat. Laga till flera måltider och frys in till följande dagar. Det har funkat för mig sedan 1965. Vi har aldrig behövt någon matavfallshink, skriver läsaren Sten O Andersson.

Rätta artikel

Matsvinn i hemmet är onödigt. Ät upp allt!

Man kan äta hemlagat varje dag, men man behöver inte laga mat varje dag. Men när du lagar mat, laga till flera måltider och frys in familjens mål till var och en av följande dagar. Efter en tid har du byggt upp ett lager till en variationsrik matsedel som du antingen äter hemma eller tar med till lunchrummet på jobbet. 

Förutsättningen är att du har en normalstor frys. Det är obetydligt mer arbetsamt att göra en större sats.

Om man ändå gör till exempel lasagne eller kåldolmar kan man lätt göra så många som ugnen rymmer. En gryta blir godare om den räcker till flera mål.

Man lär sig snabbt hur stora portioner familjen äter och det bestämmer storleken på alla mål. Alla äter som man brukar och det blir inget över.

Jag har tillämpat systemet sedan jag bildade familj 1965. Någon matavfallshink har vi aldrig haft.