Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 22:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lagg-nobelcentret-framfor-naturhistoriska/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Lägg Nobelcentret framför Naturhistoriska”

Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Foto: Karin Törnblom/TT

INSÄNDARE. Lägg Nobelcentret framför Naturhistoriska riksmuseet. Det vore den bästa platsen med tanke på kommunikationer och närheten till Stockholms universitet, skriver Johan Taube.

Ack, så tyst det blev omkring byggandet av Nobelcenter på Blasieholmen när Stadshuset sagt nej till placering på Blasieholmen! Inte ett ljud efter det från förespråkarna till Blasieholmen som plats.

Nu är det dags att se efter en alternativ och realistisk placering. Det finns åtminstone två sådana platser. Den ena är vid Norrtull just vid utfarten till E4:an. Där finns det plats både för bygget och för infrastrukturen däromkring.

En annan, ännu bättre, placering vore rakt framför Naturhistoriska riksmuseet, norr om Kungliga vetenskapsakademin på en obebyggd gräsyta som i dag endast utnyttjas för ett 20-tal bikupor.

Platsen är en del av kungliga Djurgården och ligger väl till för både busstrafik och för att anlägga eventuella parkeringsplatser. Dessutom går Roslagsbanan precis bredvid. Där kan man öppna den sedan många år nedlagda stationen vid Bergianska trädgården.

Kan det bli bättre? Här finns plats för bygget, plats för infrastruktur, nära till kommunikationer och gångavstånd till och från Stockholms universitet.