Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 19:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lagg-pengar-pa-vanliga-tag-stallet-for-hoghastighetsbanor/

DN Åsikt

DN Åsikt. Satsa på vanliga tåg i stället för höghastighetsbanor

Snabbtåget till Stockholm på Oslo Central. Foto: Jon Olav Nesvold/TT

Höghastighetståg är en lösning för de välsituerade och Miljöpartiet. En konsekvensanalys saknas, precis som för Nya Karolinska Solna (NKS). Det är bättre att se till att den vanliga järnvägen fungerar först.

Varför göra ett nytt NKS med en glädjekalkyl godkänd av okunniga politiker och därmed ohemula kostnader?

Se till att vanliga tåg kommer och går i tid innan det satsas på höghastighetståg. Fungerar järnvägen av i dag som den ska skulle mycket mera godstransporter gå på järnväg i stället för på landsväg.

En höghastighetsbana är till för de välsituerade som bor i Stockholm och då främst de som bor på Södermalm. Kommer så kallat vanligt folk ha råd att åka med dessa tåg?

Varför ska vi ha så bråttom? Om nu Miljöpartiet vill att vi ska ha en bra natur är inte höghastighetståg lösningen för människans välbefinnande samt bevarande av naturen.

Många politiker lever utan anknytning till vanliga människor och har betydligt högre löner & bonusar. Andra åkande är där resorna betalas av företag.

Ett uttryck som myntades för flera år sedan är att ”Sverige är fantastiskt”. Varför då göra som Miljöpartiet och propagera för semestrar i Paris? Och går det höghastighetståg genom hela Europa?

Klarar höghastighetstågen den svenska vintern? Underhållet av en höghastighetstågsbana blir mycket dyrare än underhåll av vanlig järnväg. Ska underhållet ske på bekostnad av vanliga järnväg?

Är en konsekvensanalys gjord beträffande vilken påverkan på underhåll, miljö, natur och ekonomi dessa tåg har? Det ska inte vara någon glädjeanalys gjorda av politiker som tror sig kunna allt.

Återigen – se på NKS.