Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 14:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lagra-elenergi-ar-bade-dyrt-och-farligt/

DN Åsikt

DN Åsikt. Lagra elenergi är både dyrt och farligt

Vi har blivit för många människor på vårt klot för att ”förnybar”-politiken skall kunna bli framgångsrik. Att lagra energi från vindkraft är både dyrt och farligt.

Anders Ahlford klarar i sitt inlägg på DN Åsikt inte av att se proportioner. ”Teknik att lagra el finns” – i princip ja, men i verkligheten nej. Kostnaden blir så enorm att det inte är möjligt.

Vätgas är inne nu. Men kostnaden är alltför hög och vätgasdrivna tåg kommer inte att byggas. De blir som framrusande bomber i landskapet. Det finns ingen teknik att lagra elenergi till rimlig kostnad, det må vara saltlager, batterier, vätgas eller pumplager – kostnaderna blir för höga.

Robert Speljak vänder i sin tur saker bak och fram. Han skriver om föroreningar och stora miljöolyckor - men det är främst vindkraft som är föroreningar i våra vackra landskap och en olycka för vår välfärd.

Speljak skriver också om att minska ”fossila kraftverk”. Men svensk el från kärn- och vattenkraft är så fossilfri det går att komma, bäst i världen. Kraftverk med fossilt bränsle finns inte i Sverige.

Gröna politiker och andra förhoppningsfulla vill nu göra Gotland 100 procent ”förnybart” till 2030. Det kommer inte att ske. Den ön är inte stor nog att förse de 58 000 människor som bor där med ”förnybart”. En analys av det finns här.