Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lagstifta-om-att-bevara-kontanter/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Lagstifta om att bevara kontanter”

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Det behövs lagstiftning för att bevara kontanterna. Bankernas intressen går i motsatt riktning, skriver Wille Börlin.

Rätta artikel

Svante Linusson (i en insändare och ett svar) och Bertil Myhr (i ett svar) har på DN Åsikt debatterat kontanternas vara eller icke vara.

Vad Bertil Myhr inte förstår är att det är handelns och framför allt bankernas våta dröm att slippa kontanter. Kontantlöst möjliggör ju att man kan lägga avgifter på varenda transaktion. Man kan även spåra alla köp och sedan ösa över oss reklam på samma sätt som de så kallade sociala medierna gör i dag.

För en statsmakt kan det också möjliggöra att varenda transaktion kan kartläggas och en av våra sista möjligheter till privatliv omintetgöras. Swish är gratis, men bara för att ingen bank törs vara först med att lägga på avgifter.

När man utrotat kontanterna kommer en transaktionsavgift utgå på varje köp. Företag och föreningar betalar redan i dag 500 kronor per år och två kronor per transaktion. Vår villaägarförening hade tänkt använda Swish, men när varje varmkorv för 10 kronor belastas med 20 procents påslag föll idén ganska fort.

Vi löste det på annat sätt - vilket också andra mer ljusskygga kretsar kommer att göra. Bitcoin har redan använts av kriminella, kanske väljer man nu euro eller dollar för sina transaktioner.

Fungerar det för knarklangning dröjer det ju inte länge förrän vanliga svartjobb nyttjar samma betalningsmedel.  Varje finansministers mardröm är en icke spår- eller beskattningsbar parallellekonomi.

Bankerna kan nog inte stoppa oss från att växla pengar till utlandsresan, så alternativa valutor kommer att finnas tillgängliga länge än? För att ytterligare skada kontantanvändning har man infört en blippfunktion på korten så att man nu kan handla för 200 kronor utan kod, vilket möjliggör att vem som helst som hittat eller stulit ett kort att stjäla för 200 kronor om och om igen tills kortet spärras.

En polis som jag känner berättade att en person hann bli av med 5.000 kronor under Almedalsveckan. Själv har jag spärrat den funktionen på mina kort.

Så låt kontanterna vara kvar. Lagstifta om att alla som säljer en vara eller tjänst ska kunna ta emot kontanter som betalning.