Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 09:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lagstifta-om-mindre-barngrupper-i-forskolan/

DN Åsikt

DN Åsikt. Lagstifta om mindre barngrupper i förskolan

Foto: Janerik Henriksson/TT

För en dryg vecka sedan gick Skolverket ut med nya riktlinjer för barngruppernas storlek i förskolan. Men Skolverkets riktlinjer ska inte bara vara en rekommendation - de bör också in i lagstiftningen.

De nya rekommendationerna ser ut på följande sätt: för barn som är ett till tre år ska det vara 6-12 barn i en grupp, för barn som är tre till fem år kan grupperna vara något större med omkring 9-15 barn i en grupp.

Vi som jobbar i förskolan har länge efterfrågat dessa riktlinjer och välkomnar att Skolverket nu tar i denna fråga. Men nästan samtidigt som dessa riktlinjer presenterades så skriver medierna om att 260 miljoner kronor har frusit inne för att kunna minska barngrupperna i förskolan. Kommunerna har inte sökt de medel som funnits tillgängliga. Det är otroligt häpnadsväckande och beklagligt att politiker gör så mot oss i förskolan – både personal och barn. Med mindre barngrupper kan alla barn bli sedda och vi i personalen kan tidigt upptäcka om något barn är i behov av särskilt stöd.

Skolverkets riktlinjer talar bara om hur många barn det bör vara i grupperna – och inte hur många pedagoger som ska finnas i varje grupp. Hur många barn ska det vara per pedagog i förskolan? Min önskan är fyra pedagoger på en grupp på 12 barn i åldern ett till tre och även fyra pedagoger på 15 barn i åldern tre till fem. Det skulle vara det mest optimala.

För att dessa riktlinjer ska kunna bli verklighet i praktiken så krävs det stora omprioriteringar i kommunerna. Det kan handla om att göra om dagens förskolor till att ha fler avdelningar, eller att bygga fler förskolor och anställa mer personal. Detta kommer givetvis att kosta mycket pengar. Men det behövs för att vi ska få en välmående yrkesgrupp och gladare barn.

Som sagt är detta just nu bara bara riktlinjer från Skolverket, men jag anser att detta i framtiden borde bli lag. Det visar inte minst Moderaternas utspel efter att riktlinjerna presenterats, då partiet anser att de inte kommer att ha någon betydelse. Om rekommendationerna istället blir till en lag – då måste både kommunerna  kommunerna och de fristående aktörerna följa dem. Utan undantag.